diana column maatjesDiana Huurman, projectmedewerkster bij Jong Perspectief vanaf het eerste uur, klimt in de pen om de lezers van Zoetermeer Actief te vertellen over het bijzondere werk wat Stichting Jong Perspectief o.a. doet voor de Zoetermeerse jeugd. Vandaag over:  Prijskaartje van contact.


Het spreekwoord ‘voor niets gaat de zon op’, is niet voor niets krachtig want: zo is het maar net! Wij zijn als team in de weer voor het welzijn van jongeren, en dit doen we met onze hele ziel en zaligheid, maar toch hangt aan ons werk een prijskaartje. Het is eigenlijk werk wat niet in geld is uit te drukken maar subsidieverstrekkers vragen om tekst en uitleg bij onze kostprijs. Gelukkig is dit niet mijn verantwoording! Binnen Jong Perspectief zijn er knappe financiële koppen in ons bestuur die zich hierover buigen maar ik blijf het een vreemd iets vinden. Natuurlijk snap ik helemaal dat we in grote lijnen moeten kunnen aantonen waar het subsidiegeld in gaat zitten maar de gouden details zijn moeilijk op papier over te brengen.
Hoe kun je in kaart brengen wat het de maatschappij oplevert dat wij maatjeskoppels creëren? Dat is moeilijk in een vat te gieten of met een schaartje te knippen. Het is een vak apart om iemand die dagelijks werkt met cijfers en getallen te vertellen over wat wij als resultaat geboekt hebben in de afgelopen jaren. Een meetlat is er niet bij te houden. Maar toch produceert onze projectleidster een jaarverslag, wat voor iedereen inzichtelijk is, en daarin worden harde cijfers genoemd. Denk aan ongeveer 70 nieuwe maatjes/mentorkoppels over een kalenderjaar gezien. Ik maak dit werk dagelijks mee en als ik dit aantal dan zo zwart op wit zie, kan ik niet anders dan heel diep zuchten en mijn schouders ophalen.

Want wat zegt dit aantal nou eigenlijk als het gaat om mensen die met elkaar in verbinding worden gebracht op het moment van een mensenleven dat ‘het effe niet zo lekker gaat’. Dit zegt namelijk meer dan een opsomming van aantallen en de kosten die daarbij gemaakt zijn.
Deze week stapte ik een pashokje uit met aan mijn lijf een poging voor een nieuw voorjaarskledingstuk. Terwijl ik de spiegel inkeek voor het resultaat herkende ik opeens een jongere die ik jaren geleden aan een vrijwilliger heb gekoppeld. Ik zag aan haar blik dat zij mij ook herkende en gelijk begon ze te ratelen alsof het gister was dat wij elkaar hadden gezien. Ze vertelde mij dat ze een maand geleden nog op kraambezoek was geweest bij haar ‘oud-vrijwilligster’. Ze voelt zich een beetje tante geworden van het dochtertje van haar ‘oud’ vrijwilligster.


Dat dit contact na een periode van een jaar is geëvalueerd en administratief verwerkt als ‘afgehandeld’, zegt niets over wat er nog in de praktijk gebeurd. Heel veel vrijwilligers blijven hun maatje volgen in zijn of haar leven. Vaak krijgen wij dit soort verhalen nog terug te horen. Een vrijwilliger die nog gevraagd wordt bij een diploma uitreiking of onlangs nog bij een bruiloft van een jongere. Kortom; er zit een verhaal achter het cijfer en achter het bedrag. Daar waar mensen bij elkaar worden ‘gezet’ ontstaan contacten for lifetime. Snapt u nu dat maatjeskoppels niet in geld zijn uit te drukken? Deze koppels gaan voor de winst in hun contact, en die is niet met een rekenmachine uit te rekenen.

 

Stichting Jong Perspectief is altijd op zoek naar mensen zoals JIJ! ‘Gewone’ mensen die het leuk vinden om met een jongere op pad te gaan en leuke dingen met elkaar te ondernemen of als thuismentor een kind te begeleiden bij de start op de middelbare school.
De wachtlijst staat vol jongeren die op een maatje/thuismentor wachten, neem contact op met Jong Perspectief via www.jongperspectief.nl  of bel 079-7502233.

-advertenties-

-goede doel-