hausmannruimte S.Jans 3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek straat in beeld, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week nemen we een kijkje bij de Haussmannruimte in Noordhove.

 

hausmannruimte S.Jans 2 hausmannruimte S.Jans 1

 

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Haussmannruimte

Georges-Eugène baron Haussmann (1809 - 1891) was een stadsarchitect. Hij was degene die Parijs zijn nieuwe inrichting gaf. Haussmann begon in 1849 als prefect van het Franse departement Var. Daarna maakte hij snel promotie en werd prefect van het departement bij de Seine. Haussmann verzette zich niet tegen de plannen van keizer Napoleon III met betrekking tot de verfraaiing van de stad Parijs, ook al bracht dit hoge kosten met zich mee.

Haussmann liet in zijn verbeteringen van de stad onder meer het Bois de Boulogne aanleggen en ook het verkleinen van de tuinen rondom het Palais du Luxembourg is een idee van de baron. De tuinen werden verkleind om ruimte te maken voor de straten rondom het park.

De smalle kronkelige straatjes van Parijs maakten plaats voor grote brede boulevards, onder meer om eventuele opstanden tegen de keizer tegen te gaan. Complete huizenblokken en volkswijken werden afgebroken om plaats te maken voor de twaalf boulevards die als een ster rondom de Arc de Triomphe liggen.

Baron Haussmann verdween uit de openbaarheid na de val van het tweede Franse Keizerrijk. Hij keerde weer terug in de openbaarheid in 1877 om zijn memoires te schrijven. In 1891 overleed Haussmann. Hij ligt begraven op de beroemde begraafplaats Père Lachaise. Het wordt geschat dat Haussmann ongeveer 60% van de gebouwen van Parijs heeft veranderd. Sommigen zeggen dat hij het middeleeuwse Parijs heeft verwoest. De Boulevard Haussmann is naar hem vernoemd.

Haussmann boulevards

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

Foto's: Sanne Jans

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-