madame curiesingelU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Madame Curiesingel in Rokkeveen.

 

 

madame curiesingel2  madame curiesingel3 

 

Achtergrondinformatie
MariecurieMadame Curie, geboren in Polen op 7 november 1867 als Maria Skłodowska, wordt in Frankrijk ook wel bij haar eigen naam Marie Curie genoemd. Ze vertrok vanuit Polen naar Frankrijk om daar te gaan studeren. Tijdens haar onderzoek leerde ze haar man - ook een wetenschapper - Pierre Curie kennen.

Nadat Marie was bevallen, ging ze door met haar promotieonderzoek naar 'uraniumstralen' op basis van het eerdere onderzoek van Henri Becquerel. Marie ontdekte dat deze stralen een eigenschap zijn van een atoomkern en noemde het 'radioactiviteit'. Dit afgeronde onderzoek was het eerste promotieonderzoek in de natuurkunde gedaan door een vrouw. Ze ontving er, samen met haar man, haar eerste Nobelprijs voor. 

Na het overlijden van haar man, zette ze haar onderzoek voort. In 1911, toen ze haar tweede Nobelprijs ontving, bracht Marie een bezoek aan de natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes in Leiden. Samen onderzochten ze het effect van lage temperaturen op radioactiviteit. Ze nam hiervoor een radiumpreperaat mee dat nog steeds in het Leidse Boerhaave museum te zien is. 

Niet alleen deed ze onderzoek, later trok ze samen met haar dochter langs de strijdvelden om röntgenfoto's te maken.

Ze overleed in 1934 aan leukemie, omdat ze aan zoveel straling blootgesteld was.

Meer informatie
Bekijk een documentaire van de BBC over Marie Curie

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-