fivelingo 3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Fivelingo in Meerzicht

 

fivelingo 1 fivelingo 2

Betekenis van de straatnaam
Fivelingo wapenDe oude naam voor Fivelingo is Fivelgo (in de 16e eeuw). De Fivel is een veenriviertje geweest in Groningen. De aanduiding 'go' verwijst naar 'gouw' (gebied). Het waterschap Fivelingo werd opgericht in 1872 en bestond uit 5 onderdelen, met elk een eigen bestuur. In 1986 ging het waterschap Fivelingo op in waterschap Eemszijlvest.

 

Achtergrondinformatie

Fivelingo is een zeekleigebied in Noord-Oost Groningen. Binnen dit gebied liggen de plaatsen Appingedam, Loppersum, Slochteren en het grootste gedeelte van Delftzijl. Het gebied was van oorsprong Fries, maar viel later onder de provincie Groningen. In de geschiedenis zijn er verschillende wijzigingen geweest in deze streek.Van oorsprong was Garrelsweer de meest invloedrijkste in de regio, maar vanaf de middeleeuwen werd Appingedam de belangrijkste stad. Deze stad verloor waarschijnlijk haar glans door het dicht slippen van de rivier de Fivel, ook kreeg Appingedam concurrentie van de opkomende havenstad Delfzijl, maar bleef de hoofdstad van Fivelingo.

Meer informatie

wikipedia/Fivelingo_

landschapsgeschiedenis/Fivelingo

 

Locatie Fivelingo

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Mark Neijssel 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-