bontekoerede 1De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer verrassend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Bontekoerede in De Leyens.

bontekoerede 2

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Willem IJsbrantszoon Bontekoe was een zeevaarder en koopman. Hij leefde van  1587-1657 in Hoorn. Als schipper voer hij vanaf zijn 31e levensjaar voor de Verenigde Oostindische Compagnie. Voor de VOC voer hij naar Bantam in Indonesië. Tijdens die reis hield hij een scheepsjournaal bij. Dit is uiteindelijk herschreven naar een kinderverhaal en verfilmd in 2007: 'De Scheepsjongens van Bontekoe'. Ook is er een stripverhaal van gemaakt.

 

Het verhaal van Bontekoe

Willem IJsbrandtsz Bontekoe 509x640In 1618 vertrok Bontekoe uit Nederland naar de stad Bantam op Java. Op de Atlantische Oceaan raakte kapitein Bontekoe verwijderd van de zes andere schepen waarmee hij de reis begon. Zijn bemanning moest vanwege gezondheidsproblemen tijd doorbrengen op de eilanden Réunion en Madagaskar. Waarschijnlijk zal de bemanning last hebben gehad van scheurbuik, een veel voorkomende ziekte onder zeelieden die veroorzaakt wordt door een gebrek aan vitamine C.

Het schip de Nieuw Hoorn had 35 vaten buskruit bij zich. In de straat van Soenda , een zeestraat tussen Java en Sumatra, vloog het schip in brand en ontplofte. Een deel van de bemanning en de kapitein weten zich in veiligheid te brengen op Sumatra, waar ze ruzie kregen met de plaatselijke bevolking. Opnieuw kiest Bontekoe het ruime sop. Uiteindelijk bereiken ze Batavia.

Bontekoe wordt door gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen ingezet om op gewelddadige wijze de handel met China aan te halen. De reis terug naar Batavia werd een rooftocht: dorpen werden in brand gestoken en duizenden Chinezen gevangen genomen.

Zeven jaar na zijn vertrek naar China reist Bontekoe terug naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Daarna heeft hij waarschijnlijk nooit meer gevaren en hield hij zich bezig met de houthandel.

  

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-