20220516 31305De Galvanistraat in Oosterheem verdwijnt uit Zoetermeer en maakt plaats voor het nieuwbouwproject Happy Days. De straat is al volledig verdwenen en komt niet meer terug, het straatplan in Happy Days wordt heel anders.

De Galvanistraat in Zoetermeer bestond al sinds 31 januari 1977, het was vooral een bedrijventerrein. Sinds 1999 is de gemeente met de ondernemers bezig over verhuizing van de bedrijven, om plaats te maken voor bouwactiviteiten. Zo was Pallethandel Zoetermeer aan de Galvanistraat gevestigd. In 2015 werd bekend dat het bedrijf zou verhuizen naar Oosterhage, maar in juli 2016 werd het bedrijf getroffen door een grote brand, waarbij alle opgeslagen pallets in vlammen op gingen. Het bedrijf is nu gevestigd aan de rand van Oosterheem, aan de Zernikestraat.
Het is nog niet bekend welke straten ervoor terugkomen in het project Happy Days, daar moet het college een besluit over nemen als de bouw verder gevorderd is.

 Happy Days overzicht  galvanistraat2
 Het ontwerp van project Happy Days  
20220516 31302 galvanistraat5
De bouwplaats op de Galvanistraat, mei 2022 Galvanistraat op Google maps, 2017

 

Nieuwe straat: Drieambachtskade

DrieambachtskadeOok komt er een nieuwe straat bij in Zoetermeer: de Drieambachtskade. Dit fietspad ligt aan de rand van de stad, dicht bij de gemeentegrens met Zoeterwoude. Het is het fietspad langs de Elleboogsewetering, vanaf de Aziëweg tot de Slootweg ten noorden van de Zoetermeerse Plas (Noord Aa).
Het fietspad had tot voor kort geen naam, maar ligt op de Drieambachtskade. Deze kade is genoemd naar de ambachten (dorpen) Zegwaart, Zoetermeer en Zoeterwoude die alle drie belang hadden bij deze kade. De naam komt al voor in 1805 (Archief Plaatselijk Bestuur Zoetermeer 88) en wordt in 1963 nog gebruikt als de gemeente Zoetermeer hier een strook grond verkoopt aan de provincie ten behoeve van de aanleg van een fietspad.
De oorspronkelijke kade liep door tot aan de huidige Geuzenbrug over de Noord Aasche Vliet (grens met Zoeterwoude). Het meest westelijke deel is nu een autoweg en heet uit praktische overwegingen Aziëweg.

Kijk voor veel meer Zoetermeerse straatnamen op ons overzicht: Straat-in-beeld

-advertenties-

-goede doel-