IMG 3145Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week het Alferbos in Meerzicht.

Het Alferbos ligt in de bossenbuurt in de wijk Meerzicht. Het is een zijtak van het Abdissenbos. Al deze straten zijn genoemd naar bossen in Nederland.

 StratenInBeeld Alferbos A19A6784  StratenInBeeld Alferbos A19A6800



Het was een hele speurtocht om uit te vinden waar het originele Alferbos zich bevond. Volgens de aanwijzingen zou het een bos moeten zijn vlakbij Drachten. Google Maps had helaas geen idee. En ook Staatsbosbeheer en een aantal plaatselijke Friese instanties hadden er nog nooit van gehoord. Dus wat nu?

Gelukkig bracht een ingeving de oplossing. Wellicht werd het origineel met ph geschreven in plaats van met een f? En dat bleek het geval! Het Alpherbos blijkt een bos te zijn bij Beetsterzwaag, onder Drachten in Friesland, dat in ca. 1820 aangelegd is. Het was een prachtig dennenbos, gemengd met fijnsparren. 'Was', want dit bos is in 1944 door de Duitse weermacht geveld.

Het stuk grond is nadien herbebost met Japanse lariks, fijnspar en douglas. Het bos ligt nabij het Witte Meer en wordt nu alleen nog genoemd in een aantal wandelroutes; zoals in de route van Hemrik naar Olterterp.

 

Alferbos foto Witte Meer in Alpherbos          Alferbos foto Google maps 
 Foto: Ven het Witte Meer in het Alpherbos door William Wissink    Foto: Google Maps

 

Tekst: Marielle Mets
Foto's straat: Leander Bohms en Marja de Laaf

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-