Kuiperberg1Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Kuiperberg in Meerzicht.

De Kuiperberg ligt in de Bergenbuurt in de wijk Meerzicht. Het is een zijtak van de Berglaan en ligt tussen de straten Kozakkenberg en Langeberg in. Al deze straten zijn genoemd naar bergen of heuvels in de provincie Overijssel.


In het Twentse Nutter (vlakbij Ootmarsum en Tubbergen) vinden we de echte Kuiperberg. Deze 71 meter hoge heuvel ligt in de gemeente Dinkelland, provincie Overijssel. Samen met andere heuvels maakt de Kuiperberg onderdeel uit van een stuwwal die zich uitstrekt tot in Duitsland.

 

 Kuiperberg2  Kuiperberg3
   


Bovenop de Kuiperberg bevinden zich een watertoren en een Israëlitische (joodse) begraafplaats. Daarnaast staat er een ANWB-monument uit 1922. Dit monument is een herinnering aan de bondsfeesten uit die tijd en is tevens een oriënteertafel. Vanaf de Kuiperberg heb je namelijk een uitstekend uitzicht op Oldenzaal en Hengelo en op de ANWB-tafel staat de exacte kijkrichting aangegeven.

 

 Kuiperberg ANWB monument
 ANWB oriënteertafel

 

Tekst: Mariëlle Mets

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-