20200407 18019Weet u wat uw straatnaam betekent? In Straat in beeld zoeken wij de informatie achter het blauwe bordje uit. Nederland herdenkt in 2019 en 2020 ‘75 jaar Vrijheid’. De komende weken belichten we een aantal straatnamen met een link naar de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de Cornelis van Eerdenstraat in het Dorp.

De Cornelis van Eerdenstraat is een straat in de wijk Dorp, wijk 12. De straat ligt in een deel waar veel straatnamen iets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Het is een parallelweg van de Jan Hoornstraat en de Schinkelweg/Den Hoorn. Hij gaat aan de ene kant over in de 5 Mei-straat en aan de andere kant in de Rokkeveenseweg.

 20200407 18021  20200407 18017


Cornelis van EerdenMaar wie was Cornelis van Eerden? Hij was een verzetsman in Zoetermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren op 26 maart 1913 in Zwijndrecht als zoon van Henri van Eerden en Jannetje Johanna Bos. Hij was fabrieksarbeider. Hij trouwde met Elizabeth Elsie Dontje op 20 april 1939 in Zoetermeer, waar hij toen al woonde. Samen met Jan Hoorn en een grote groep anderen maakte hij deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Dit verzet regelde extra bonnen of voedsel voor mensen die het nodig hadden. Hij stierf op Bevrijdingsdag, 5 mei 1945 door de handen van Duitse soldaten tijdens een vuurgevecht bij de Openbare School (Dorpsstraat 114). Cornelis van Eerden, Jan Hoorn, Jacob Leendert van Rij en John McCormick worden op 31 oktober 1945 opnieuw begraven in een eregraf bij de Oude Kerk. Het bedrag voor de begrafenis en het pensioen voor de weduwen, ruim 50.000 gulden, werd binnen twee maanden door de inwoners van Zoetermeer bij elkaar gebracht.

In het Wilhelminapark, dat in 1950/1951 werd gebouwd op de plek waar een aantal volkstuintjes was, staat nu nog het monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. In dit bevrijdingspark herdenken we ieder jaar tijdens Dodenherdenking op 4 mei alle slachtoffers.

Overlijdensbericht copy

Bronnen: www.oudsoetermeer.nl
www.jollyduck.com
http://zoetermeermijnstad.nl

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Tekst: Marije Ronteltap
Foto's straat: Mark Neijssel

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-