Edisonstraat compleetWeet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in Beeld gaan wij op zoek naar de betekenis achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week is het de beurt aan de Edisonstraat in de wijk Palenstein, wijk 22.

Deze buurt wordt gekenmerkt door straatnamen van invloedrijke mensen uit de 18e en 19e eeuw. 

Fotos edisonstraat

Betekenis van de straatnaam

De ontdekking van elektriciteit wordt alom beschouwd als een van de grootste wetenschappelijke prestaties van de mensheid. In 1879 vond er een grote doorbraak plaats, toen Thomas Edison de eerste duurzame elektrische gloeilamp fabriceerde. Een wereld zonder elektriciteit kunnen we ons nu bijna niet meer voorstellen.

Thomas Edison leefde van 1847 tot 1931. Thomas edison glühbirneHij is nauwelijks naar school gegaan, maar kreeg thuisonderwijs van zijn moeder, die onderwijzeres was geweest. Wat hem eventueel aan scholing ontbrak, werd goedgemaakt door zijn inventiviteit. Op z’n twaalfde bijvoorbeeld kreeg hij een baantje als krantenjongen in de trein. Dat ging zo goed dat hij een drukpers kocht en in een goederenwagon zelf een krant ging maken, die hij vervolgens verkocht. Tijdens de terugreis echter was het alleen wachten en kon hij niets doen. Die tijd vulde hij op met het lezen van boeken over scheikunde. Dit vond hij zo interessant dat hij in een treinwagon een laboratorium inrichtte en hier experimenten uitvoerde. Toen hij daarbij een keer brand veroorzaakte, werd hij ontslagen.

Door zijGloelamp verbeterd door Edisonn inventiviteit en opportunisme werd Edison rijk. Hij kocht uitvindingen en octrooien op en legde die vast onder zijn eigen naam. Lange tijd was hij recordhouder op het gebied van octrooien, toegekend aan één persoon, namelijk 1.400. Uitvindingen van anderen verbeterde hij en maakte hij commercieel. Zo heeft hij de naam de gloeilamp te hebben uitgevonden, wat niet waar is. Wat hij wel deed, is de gloeilamp beter maken en verkopen. Omdat zijn potentiële kopers niets hadden aan elektrische verlichting zonder elektriciteit legde hij voor hen een netwerk van elektriciteit aan. En zo begon het elektriciteitsnetwerk dat wij kennen en is elektriciteit helemaal ingeburgerd. Om die reden is de naam Edison gekoppeld aan elektriciteit en de gloeilamp. Het grote publiek heeft elektriciteit en de gloeilamp door hem verkregen.

Researchlaboratorium

Om nog meer nieuwe dingen te ontwikkelen en technologische vooruitgang te boeken heeft Edison een onderzoekslaboratorium laten bouwen. Dit kan worden gezien als het eerste commerciële researchlaboratorium. Ieder technologiebedrijf heeft tegenwoordig zo'n zelfde soort laboratorium. 

Edison heeft ook invloed gehad op het automerk Ford. In het begin van zijn werkende leven kwam de oprichter van de autofabriek, Henry Ford, in de fabriek van Edison werken. Ford was toen al bezig met het ontwerp van zijn auto en Edison heeft hem aangemoedigd een autofabriek te starten.

Volgende generaties

Hij is twee keer getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw was negen jaar jonger dan hij. Samen kregen ze drie kinderen. Dertien jaar later overleed ze. Twee jaar daarna trouwde hij opnieuw, toen hij 39 was, met een 20-jarige. Ook met haar kreeg hij drie kinderen. Hij was een zeer onverschillige vader die nauwelijks tijd met zijn kinderen doorbracht. Zijn voorkeur ging uit naar zijn werk.

Vijf van de zes kinderen zijn kinderloos gebleven. Zijn eerste kind van het tweede huwelijk, een dochter, is de enige geweest die kinderen heeft gekregen. 

Bronnen:

www.nl.wikipedia.org/Thomas_Edison

www.extremegenes.com/2018/08/12/edisons-great-grandson-talks-thomas-edison-his-legacy-and-family-stories

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Tekst en foto's: Shirley Weemeijer

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-