Moerbeigaarde copy7Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in Beeld gaan wij op zoek naar de betekenis achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week is het de beurt aan de Moerbeigaarde in Seghwaert.

De Moerbeigaarde ligt in wijk 23. De straat is een zijstraat van de doorgaande Gaardedreef. Het woord Gaarde heeft meerdere betekenissen, maar het meest waarschijnlijke is dat het in dit geval iets betekent van ‘omheinde tuin’.

Moerbeigaarde copy3  Moerbeigaarde copy5 

De Moerbei

Moerbei (Morus) is een geslacht van tien tot zestien soorten bladverliezende bomen (zij verliezen in een bepaalde periode van het jaar al hun bladeren. Hier is dat in het najaar) uit de moerbeifamilie (Moraceae). De bomen komen hoofdzakelijk voor in niet al te warme streken en subtropische regio's van Azië, Afrika en Noord-Amerika. De meeste soorten komen van nature voor in Azië.

 

Gebruik en cultuur

De vruchten van de zwarte moerbei (Zuidwest-Azië) en de rode moerbei (oostelijk Noord-Amerika) vindt men het lekkerst. Aan de vruchten van de witte moerbei (Oost-Azië) zit bijna geen smaak. Aan het begin van de twintigste eeuw hadden veel mensen in Nederland een rode moerbei in hun tuin. De vruchten worden veel gebruikt in gebak en wijnen. Ook is er jam van te maken. Moerbeiwodka is een specialiteit uit de Republiek Artsach (in de zuidelijke Kaukasus vlakbij Azerbeidjan). De bast wordt wel gebruikt om papier van te maken. De bladeren van de witte moerbei zijn van economisch belang omdat ze het enige voedsel zijn van de zijderups, die wordt gekweekt ten behoeve van de zijdeproductie.

 

 witte moerbeimorinda citrifolia 651912 1920

 zijderupsensilkworm 3576502 1920

 

Smaak

Moerbeien zien er bijzonder uit, een beetje rozijnachtig. De smaak lijkt daar wel op maar dan wat fruitachtiger. Ze zijn zoet en honingachtig. Door het gedroogde vel lijken ze knapperig, maar ze zijn net zo zacht als vijgen en rozijnen. Voor zowel kinderen als volwassenen is het een prima tussendoortje, maar je moet er niet teveel van eet vanwege de kilocalorieën.


Gezond

Moerbeien zijn gezond. Ze zijn vetvrij, natriumarm en zitten vol met vitamines en mineralen. Het besje helpt hierdoor je gezichtsvermogen te versterken en de bloeddruk op peil te houden. Daarnaast zou het een goede invloed hebben bij obstipatie (verstopping in de darmen). De vele vezels zorgen dat je snel vol zit. De antioxidanten zijn goed voor je hart, je bloedvaten, je leervermogen en je geheugen.

 moerbeiboomtree 2849423 1920  moerbeiblackberry purple 2536903 1920

 

Tekst: Marije Ronteltap

Foto's John Slotboom

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-