Lorentzschans5Wat zou de betekenis zijn van deze straatnaam? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Lorentzschans in Noordhove.

 

Lorentzschans0  Lorentzschans2 

Betekenis van de straatnaam

Hendrik Antoon LorentzDe straat is vernoemd naar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). Hij was een van Nederlands grootste natuurkundigen en de winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1902.
Lorentz deed vooral theoretisch onderzoek naar de elektromagnetische eigenschappen van materie. Hij kwam tot de ontdekking dat de afmeting van voorwerpen beïnvloed wordt door hun snelheid en hun gewicht. Ook nam hij aan dat de lichtsnelheid de hoogst mogelijke snelheid is. Daarmee legde hij de basis voor de relativiteitstheorie van Albert Einstein.

 

Achtergrondinformatie

Hendrik Lorentz is op 18 juli 1853 in Arnhem geboren. Hij kwam uit een familie van bemiddelde tuinders. Hij wilde echter niet in de voetsporen van zijn familie treden en ging in plaats daarvan wis- en natuurkunde studeren aan de universiteit van Leiden.
In 1877 wilde de Universiteit van Utrecht Lorentz tot hoogleraar wiskunde benoemen. Hij sloeg dit aanbod af. Hij wilde gaan werken aan de Universiteit van Leiden. In 1878 werd hij benoemd tot hoogleraar in het nieuwe vak theoretische natuurkunde.


Prijzen

Lorentz heeft naast de Nobelprijs nog twee prijzen gewonnen, namelijk de Rumford Medal en de Copley Medal. Deze twee medailles worden door The Royal Society of London uitgereikt voor bijzondere bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Lorentz werd in 1905 lid van de Royal Society: dé wetenschapsacademie van Engeland.
Met zijn vrouw Aletta Catharina Kaiser kreeg hij drie kinderen, twee meisjes en één jongen. Zijn oudste dochter trad in zijn voetsporen door natuurkunde te gaan studeren in Leiden.


Verder lezen/bronnen:

nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz
www.spijkerkwartier.net/wetenswaard/ 

 

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Tekst: Christa van der Hoff

Foto's: John Slotboom

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-