Okanhout straatbordjeWeet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in Beeld gaan wij op zoek naar de betekenis achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week is het de beurt aan het Okanhout in de wijk Rokkeveen.

  

De wijk Rokkeveen is een van de grootste wijken in Zoetermeer. Deze wijk bestaat uit twee delen, namelijk Rokkeveen-Oost (wijk 18) en Rokkeveen-West (wijk 19). Rokkeveen-Oost bestaat hoofdzakelijk uit de Kleurenbuurt. Rokkeveen-West bestaat daarentegen uit de Stenenbuurt, Gangenbuurt, Zomenbuurt en de Houtbuurt. In de Houtbuurt vinden we de straat die nu centraal staat: het Okanhout. De Houtbuurt is gebouwd op het oude Floriadeterrein. 

 

Okanhout einde straat Okanhout begin straat

 

okanhoutDe Okan is een tropische loofboom, die voornamelijk voorkomt in tropisch West-Afrika, vooral in Nigeria en Ghana. De botanische naam is Cylicodiscus gabunensis Harms. De boom hoort tot de familie van de Leguminosae (Mimoseae). 

 

Uiterlijk

De boom kan ongeveer 40 à 50 meter hoog worden met een maximum van 60 meter. De 20-30 meter lange rechte cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,9-1,5 meter.

Het kernhout is geel tot goudbruin met een min of meer lichte tot donkere olijfgroene tint, die onder invloed van licht roodbruin wordt met soms een diepe koperkleurige gloed. Op het kopse vlak zijn de brede groeiringgrenzen door de donkere kleur duidelijk te herkennen. Als het hout van de Okan nat is heeft het een onaangename geur; droog is het hout zonder geur of smaak.

 

Drogen

Het hout dient zeer langzaam te worden gedroogd. Het heeft hierbij de neiging om te splijten en scheuren, hoewel bijna geen vervorming optreedt. Kopse einden dienen goed te worden afgedekt om eindscheuren te voorkomen. 

 

Bewerkbaarheid

DukdalfHet hout is moeilijk te bewerken door het wisselend draadverloop en de hoge volumieke massa. De Okan is kruisdradig. Dit betekent dat de houtvezels van de boom niet altijd dezelfde kant op groeien als de stam. En omdat niet alles dezelfde kant op groeit, is het hout lastig te bewerken (zoals bij een knoest in het hout). Dit geeft problemen voor je gereedschap omdat het veel moeite kost om er doorheen te komen. Maar het geeft wel een uniek patroon in het bewerkte hout.

Volumieke massa geeft het verband weer tussen de massa (hoeveelheid materie/bouwstenen) en het volume (omvang) van de boom. Dit is voor een groot deel afhankelijk van het vochtgehalte en de samenstelling van het hout. Is de boom hol van binnen of niet? Dit wordt weergegeven in kilogram per kubieke meter. De volumieke massa van de Okan bedraagt ongeveer 950 kg/m3 in gedroogde staat. Als het hout nog vers is, is dit gehalte tussen 1000 - 1200 kg/m3. In vergelijking tot bijvoorbeeld vurenhout dat een volumieke massa heeft van rond de 360 kg/m3 in gedroogde staat, is de volumieke massa van okan erg hoog.

 

Gebruik

Door zijn grote duurzaamheid is okan bij uitstek geschikt voor buitenwerk, vooral voor waterbouwkundige objecten als sluisdeuren, palen, havenwerken en onderbouw van bruggen. Voorts kan het overal worden toegepast waar hoge eisen aan sterkte en duurzaamheid worden gesteld, bijvoorbeeld voor dwarsliggers, zware constructies en industrievloeren. Door zijn mooie warme kleur kan het zeer goed dienen voor decoratieve artikelen.

 

Alle Straat in beeld rubrieken vindt u hier: www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/straat-in-beeld

 Tekst en foto's: Marije Ronteltap, foto's hout en steiger: wikimedia commons

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-