jan-steenlaanU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek straat in beeld, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Jan Steenlaan in Dorp.

 

jan-steenlaan3 jan-steenlaan2

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

 

Jan Steen-zelfportret
Zelfportret door Jan Steen

Jan Havicksz Steen was een Nederlandse kunstschilder uit de 17 eeuw, de tijd dat de Barok ontstond. Hij werd in Leiden geboren in het jaar 1625 (waarschijnlijk). Hij was de zoon van een bierbrouwer en genoot onderwijs aan de Latijnse school. Hij schreef zich in 1646 in aan de Leidsche Universiteit, maar maakte deze studie nooit af. Jan Steen had een enorme productie, niet alleen van schilderijen met vrolijke gezelschappen, maar ook portretten en historische werken. Zijn werk was van ongelofelijke hoge kwaliteit.Humor, uitbundig kleurgebruik en mensenkennis waren de meest belangrijkste kenmerken van zijn werk.  Om zijn lage inkomen aan te vullen runde hij een brouwerij en later opende hij een café in zijn woning. 

 

Jan Steen was in 1648 medeoprichter van het Leidsche schildergilde. Hij stierf in februari 1679. Hij ligt begraven in de Leidse Pieterskerk.

 

Achtergrondinformatie:

  • De chaotische en ongeorganiseerde manier waarop Jan Steen het dagelijks leven in beeld bracht was de oorzaak voor de welbekende uitdrukking 'Een huishouden van Jan Steen'.
  • Een zeer bekend doek van Jan Steen is 'Burgemeester van Delft en zijn dochter'
  • Jan Steen gebruikte zijn familie vaak als modellen voor zijn werken.

 Jan Steen Vrolijke huisgezin

Vrolijk Huisgezin door Jan Steen

Verder lezen/bronnen:

Huishouden van Jan Steen

rijksmuseum.nl/nl/ontdek-de-collectie/overzicht/jan-havicksz-steen

nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Steen

Locatie:

{phocamaps view=map|id=46}

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Mark Neijssel

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-