ambachtsherenlaan3

U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

 ambachtsherenlaan2  

 

Straat in beeld: Ambachtsherenlaan in Palenstein

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Een ambachtsheer was een heer met plaatselijke regeermacht en bevoegdheid tot rechtspraak.

Ambachtsheerlijkheid

Het ambachtsheerlijk recht, dat los stond van het eigendomsrecht op de grond, was erfelijk en kon ook worden verkocht. Ambachtsheren kwamen vooral voor in de gewesten Holland en Zeeland. Het gebied waar een ambachtsheer zijn rechtspraak uitoefende heet een ambachtsheerlijkheid.

 

ambachtsheer

Tekening van Cornelis Balduinis Ghiselinus Osy, ambachtsheer van Zegwaart.

foto: zoetermeermijnstad.nl/beeldbank

Bijzonderheden

Een van de eerste ambachtsheren uit Zoetermeer was Dirk III heer van Brederode (1367-1377), uit een familie die later nog meer ambachtsheren voor Zoetermeer zou voortbrengen. De laatste ambachtsheer van Zoetermeer was de heer Gerardus van Aalst Schouten (1776-1816). Veel van de ambachtsheren van Zoetermeer zijn nu nog in de stad terug te vinden via vernoemingen in de straatnamen. Zo zijn Jacob du Mee en Cornelis van Aalst herdacht in de namen van 2 straten in Palenstein, is er een plein vernoemd naar Cornelis Croesinck en worden alle ambachtsheren herdacht in de Ambachtsherenlaan.

 

ambachtsherenlaan

 

 

 

 

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia

 

Locatie

{phocamaps view=map|id=31}

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Kelly Need

 Foto 3: fotograaf: Jeroen Stahlecker

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-