ambachtsherenlaan2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Ambachtsherenlaan in Palenstein.

 

 ambachtsherenlaan3  

 

Een ambachtsheer was een heer met plaatselijke regeermacht en bevoegdheid tot rechtspraak. Het ambachtsheerlijk recht, dat los stond van het eigendomsrecht op de grond, was erfelijk en kon ook worden verkocht. Ambachtsheren kwamen vooral voor in de gewesten Holland en Zeeland. Het gebied waar een ambachtsheer zijn rechtspraak uitoefende heet een ambachtsheerlijkheid.

 

ambachtsheer

Tekening van Cornelis Balduinis Ghiselinus Osy, ambachtsheer van Zegwaart.

foto: zoetermeermijnstad.nl/beeldbank

Bijzonderheden

Een van de eerste ambachtsheren uit Zoetermeer was Dirk III heer van Brederode (1367-1377), uit een familie die later nog meer ambachtsheren voor Zoetermeer zou voortbrengen. De laatste actieve ambachtsheer van Zoetermeer was de heer Gerardus van Aalst Schouten (1776-1816). Veel van de ambachtsheren van Zoetermeer zijn nu nog in de stad terug te vinden via vernoemingen in de straatnamen. Zo zijn Jacob du Mee en Cornelis van Aalst herdacht in de namen van 2 straten in Palenstein, is er een plein vernoemd naar Cornelis Croesinck en worden alle ambachtsheren herdacht in de Ambachtsherenlaan. En hoewel in 1848 de zogeheten heerlijke rechten van de ambachtheren en -vrouwen, definitief zijn afgeschaft heeft Zoetermeer tot op de dag van vandaag een ambachtsheer: De heer R.R. Visser.

 

ambachtsherenlaan

 

 

 

 

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia
Zoetermeerse geschiedenis: De Ambachtsheren

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Tekst: Kelly Need

fotograaf: Jeroen Stahlecker

Overzicht Nieuwbouw

Woningbouw Voorweg Noord

Straat in beeld

Timmermanshove

Bibliotheek

bibliotheek zoetermeer

Gemeentelijke instellingen

Stadhuis logo forum

De weg vinden

kaart Zoetermeer

Nieuwsarchief

archief

Noodhulp

112-logo

-goede doel-