akeleituinDeze week: Akeleituin in Seghwaert

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Een akelei is een trechtervormige bloem in opvallende kleuren. De bloem is onvoorspelbaar, eenmaal in de tuin geplant of beland zaait hij zich enthousiast uit, en duikt daarbij op onverwachte plaatsen op, vaak in een andere kleur dan de oorspronkelijke plant.

akeleituin3 akeleituin2

De akelei:

AkeleiDe wetenschappelijke naam van de akelei is Aquilegia. Het is een kruidachtige bestaande uit 120 soorten. De bloei is van ongeveer half april tot half juli. De bloem heeft een aparte vorm. Ze bestaat uit drielobbige bladeren in vele kleuren. De plant sterft na een aantal jaar af, maar heeft zich dan waarschijnlijk al veelvuldig uitgezaaid. Akelei is al sinds de late Middeleeuwen in cultuur en je kan de plant nog vaak rond de boerderij terugvinden. Maar ook in de stadstuin is het geen moeilijk te houden plant en daardoor zeer geliefd.

 

Achtergrondinformatie:

  • Akelei2De akelei groeit op alle grondsoorten in de zon of halfschaduw.
  • De bloem houdt echter niet van een vochtige grond of winderige omgeving
  • Wilde akelei wordt gezien als de mooiste soort van allemaal. Deze soort kan wel zo’n veertig tot tachtig centimeter hoog worden
  • Akelei is een koudkiemer, de zaadjes ontwaken pas uit hun kiemrust na een vorstperioden. Wie zelf Akelei wil zaaien zal dus moeten wachten tot het gaat vriezen, óf de zaadjes een poosje in de koelkast leggen!

 

  

Verder lezen/bronnen:

Neerlandstuin

Wikipedia

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Kelly Need

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-