Niemeyerruimte03012021006De betekenis van een Zoetermeerse straatnaam kan heel verrassend zijn. In 'Straat in beeld' gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Niemeyerruimte in Noordhove.

 Niemeyerruimte03012021003  Niemeyerruimte03012021005

Wat betekent deze straatnaam?

Oscar-niemeyerOscar Niemeyer (1907 - 2013) is een Braziliaanse architect, zijn werk staat bekend om vloeiende lijnen en moderne futuristische gebouwen, met gebruik van veel glas en wit beton. Niemeyer maakte veel ontwerpen voor gebouwen in Brazilië, zoals de rooms-katholieke kathedraal van Brasilia. Ook ontwierp de Braziliaan het secretariaat van de Verenigde Naties in New York en het hoofdkantoor van de Communistische Partij in Parijs.

De op 15 december 1907 geboren Niemeyer geldt als pionier van de moderne architectuur. In de jaren 40, 50 en 60 maakte hij opzienbarende gebouwen, die soms meer op enorme beeldhouwwerken leken. Zijn belangrijkste leermeester was de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier, een functionalist. Tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985 in Brazilië woonde de communist Niemeyer in Parijs, van daaruit gaf hij leiding aan bouwprojecten over de hele wereld.

Oscar-niemeyer-104Niemeyer bleef tot op hoge leeftijd zeer actief en productief, zo ontwierp hij het MAC (museum voor moderne kunst) in Rio de Janeiro toen hij al 89 was.

De gezondheid van de bejaarde architect verslechterde in 2013, hij verbleef vanaf begin november in het ziekenhuis vanwege complicaties bij een verkoudheid. De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer is woensdag 5 december 2013 op 104 jarige leeftijd overleden. 

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Foto straat: John Slotboom

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-