schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Open NK Rapid 2024 in Helmond. 

Zo’n rapid-partij duurt hooguit zo’n 40 minuten, en een toernooi van 9 ronden wordt dan op één dag gespeeld. In totaal waren er 177 deelnemers, vooral Nederlanders. Daarnaast ook nog een aantal buitenlandse schakers, vooral Duitsers en Belgen. Er deden vijf grootmeesters mee: Benjamin Bok (2601), Loek van Wely (2536), Erik van den Doel (2529), Thomas Beerdsen (2467) en Alexandre Dgebuadze (2459) uit België. Verder bezetten een stuk of vijftien schakers met de titel IM en FM ook de topplaatsen, maar in de toernooitoptien eindigden ook twee “titelloze” schakers: de 12-jarige Boyd Leenen uit Helmond (!) en de 14-jarige Joel Groenewoud, die ongetwijfeld in sneltempo omhoog zullen gaan in “rating” op nog volgende toernooien. Overigens gaat de KNSB naast de gewone rating ook een rapid-rating invoeren. De einduitslag: 1. Loek van Wely (2536/ 7,5); 2. Alexandre Dgebuadze (België/2459/ 7,5); 3. Luuk Baselmans (2382/ 7,5); 4. Benjamin Bok (2601/ 7,5). Hierna volgde een groepje schakers met 7,0, waaronder de al genoemde jeugdschakers! Bij de vrouwen werd de kampioene Eline Roebers met 6,5 en tweede werd Machteld van Foreest, ook met 6,5. Jeugdschakers moeten zich natuurlijk nog veel “theorie” eigen maken, maar de toppers onder de jeugdschakers blinken meestal uit in het tactische aspect van het schaken, de combinatie, zoals ook weer blijkt uit de twee flitsen hierna van prachtige winstpartijen in de negende ronde van Joel Groenewoud (flits 1) en Boyd Leenen (flits 2).

   

                                   Na b7                                                                na … Df5
Groenewoud jun24 Boyd jun24

 

Joel Groenewoud – Mees van Batenburg 1-0. Open NK Rapid 2024 Helmond. De zwarte aanval loopt niet, en de aanval van wit lijkt al niet meer te stoppen, c3; Txc3 Da6+; De2 Da7; Tc8 en 1-0, zwart heeft geen goede verdediging meer.

Boyd Leenen – Herman Grooten 1-0. Open NK Rapid 2024 Helmond. Twaalfjarige Boyd staat hier al beter en speelt het volgens Fritz fantastisch uit, terwijl Herman er helemaal lijkt door te zitten, gezien de zwaktes op zijn rechtervleugel, de dag is misschien ook te lang geweest voor deze welbekende schaaktrainer van 66 jaar (wellicht ook van Boyd?): Da6! Da5??; Db7+ Kf6; Dxh7 Dxc3; Lxd6 g4; Le5+ Kg5; h4#, mat! Formidabel gespeeld! Iemand van twaalf, die op het Open NK Rapid al 7 uit 9 scoort, wat een talent!!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-