schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: kampioenen en topscorers 2023

 In de laatste ronde ging het in de drie klassen hierna weer spannend toe. In de Meesterklasse had LSG IntelliMagic uit het naburige Leiden nog een kans op het landskampioenschap, maar dan moest wel gewonnen worden van koploper AMEVO Apeldoorn. Zover kwam het niet, met maar liefst 7-3 won Apeldoorn in grote kampioensvorm het landskampioenschap met 15/9, waardoor LSG nog naar de derde plaats terugzakte met 11/9, en de Kennemer Combinatie de tweede plaats pakte met 13/9.

Klasse 2B. Twee teams sprongen eruit in deze klasse: en omdat SOPSWEPS geen misstappen maakte tegen de lagere teams werd het kampioen met 16/9. Alleen de wedstrijd tegen de grote concurrent EuroParcs/Autovakm.SchaapMACh ging verloren, dit team werd tweede met 15/9. Grote verrassing was dat Promotie uit Zoetermeer met 3-5 won van de Kennemer Combinatie 2, dat gemiddeld toch 50 ratingpunten méér had. Een geweldige prestatie van de Zoetermeerders die daarmee met 10/9 op fantastische wijze finishten!

Klasse 3F. Koploper was hier het Zoetermeerse Botwinnik, dat een lastige laatste tegenstander had in DSC2 uit Delft, het werd helaas een duidelijke nederlaag van 3-5. Mede hierdoor eindigden maar liefst drie teams op de eerste plaats met 14/9, Laurierboom-Gambiet, DSC2 en RSR Ivoren Toren, terwijl Botwinnik op 13/9 bleef staan. Hopelijk heeft Botwinnik met de ervaringen van dit jaar opnieuw kampioenskansen in het volgende schaakseizoen.

De flitsen zijn van de topscorers van de meesterklasse. Thomas Beerdsen behaalde maar liefst 8/9: Niet alleen topscorer meesterklasse, maar ook opnieuw een GM-score, waardoor hij binnenkort Grootmeester is. Ook GM Liam Vrolijk behaalde de topscore van 8/9, maar deed dat tegen schakers met een lagere rating.

 

                                 Na …dxe4                                                      na …Kb8
Vrolijk 2e topscorer Beerdsen topscorer 23

 

 Lucia Pascual Palomo – Liam Vrolijk 0-1. Zwart staat al beter, maar de witte aanval kan eigenlijk niets: Dxa7 Dg5; Kh1 e3; Tf3 of? Pxf3; gxf3 Pxf5; Pd4 Ph4, 0-1

Thomas Beerdsen – Arthur Pijpers 1-0. Ook Zoetermeerse Arthur kon Thomas niet stoppen, de mataanval van Thomas kan hier al niet meer stuk: Dd6+ Kc8; e6 De2; Df8+ Kc7; Le5+ Kc6; Dc5# en 1-0. De bekroning van een schitterend competitieseizoen.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-