schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Deloitte NK 2021 Hoogeveen-Rotterdam.

De achtkamp van de laatste jaren is in Hoogeveen voor 2021 vervangen door een systeem voor 24 spelers waaruit een vierkamp voortvloeit die nog moet worden gehouden. Niet eerder dan in december is de NK van 2021 bekend. Allereerst waren er matches tussen 16 spelers. Acht vielen eraf, en acht kwamen erbij. Uiteindelijk kwamen er uit de matches in Hoogeveen vier spelers tevoorschijn voor een dubbelrondige vierkamp die nog zal worden gehouden van 27 november tot en met 3 december 2021 in het Deloitte kantoor te Rotterdam. Deze vier finalisten zijn Max Warmerdam, Robin Swinkels, Roeland Pruijssers en Hing Ting Lai. Max Warmerdam is de man in vorm, zoals Jeroen Bosch opmerkte in Schaak Magazine. Hij is de meest recente IGM van Nederland, die ook nog in 2021 zijn rating als een komeet omhoog zag gaan, door topprestaties in toernooien. Omdat zijn rating nu hoger is dan 2600 mocht hij de eerste ronde overslaan. In de tweede ronde versloeg hij Thomas Beerdsen en verder nog Erik van den Doel in de derde ronde. Robin Swinkels won van Nick Maatman, Ivan Sokolov en Ilias van der Lende. Roeland Pruijssers versloeg Liam Vrolijk en Nico Zwirs. Hing Ting Lai won van Jonas Hilwerda en in de barrages-met-versneld-tempo pas van Ruud Janssen en Casper Schoppen. Hing Ting Lai is één van de beste snelschakers van Nederland en dat kwam hem in de twee barrages goed van pas. Tegelijkertijd werd in Hoogeveen het Deloitte NK voor vrouwen gehouden, gewoon als achtkamp. Deze werd gewonnen door Anne Haast met 5/7 vóór Zhaoqin Peng en Eline Roebers met 4/7. De laatstgenoemde is pas 15 jaar en is wereldkampioene bij de meisjes t/m 14 jaar. Zij beleeft dit jaar een enorme progressie!

 

                               Na Dd2                                                       na ... Df8
Warmerdam VdDoel 1 0 Schoppen Ting Lai

 

Max Warmerdam – Erik van den Doel 1-0. NK 2021. Na een rommelige fase waarin zwart nog een tegenkans onbenut liet komt nu Lxc4+. Maar na Kh1 heeft zwart de eigen loper zelf gepend. Heeft dan niet beter dan het gespeelde Lxc5; Txd6! Txd6?; Dc3+ Ld4; Dc7 en 1-0. Dubbele aanval, en na Tf6 komt met Dd8+ opnieuw een dubbele aanval en gaat Ld4 verloren.

 

Casper Schoppen – Hing Ting Lai ½-½. NK 2021. Wit staat helemaal gewonnen na c5, maar verkeert in grote tijdnood en speelt nog even snel Kb6. En nu is het pat (!!) na D6+; Dxd6, en ½-½ ! 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-