bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Bob Slavenburg speelt op een blokkade!

 Het volgende spel is onder meer gepubliceerd door Ton Schipperheyn in zijn rubriek in de Provinciale Zeeuwse Courant op 30-8-1980 onder de kop “toegepaste psychologie”. Oud-wereldkampioen Bob Slavenburg speelde als West zes harten. Het spel zou bij Open Kaart down zou zijn gegaan, maar vindingrijk als Bob was, vond hij er iets op. Bob hoopte namelijk dat Zuid onder meer schoppenheer had en Noord onder meer schoppenvrouw en schoppen tien. Het geluk was met Bob, maar wat deed hij hiermee?

Noord/niemand. Slavenburg zit West. OW spelen zes harten.

schipp 80

 Spelverloop

Noord kwam uit tegen zes harten met klaveren twee, genomen door Slavenburg in de hand, en hij speelde onmiddellijk een kleine schoppen naar het aas. Nu had Zuid de heer onder het aas moeten afgooien, want anders blijft de heer een blokkade voor de vrouw, tien in Noord, maar dat kan toch niemand nu al weten? Dus Zuid hield die mooie heer in zijn handen, gooide het vijfje bij. Nu volgde tweemaal troef, dan ruitenaas en ruiten heer, een ruiten ingetroefd in Oost en klaverheer gespeeld. Hierna ging Bob Slavenburg van slag met een schoppentje voor schoppenheer, die helaas voor NZ een volgende slag voor de vrouw in Noord blokkeerde, zodat de laatste vier slagen voor OW waren. Immers, Zuid had alleen nog ruiten en klaveren over waarop West zijn schoppenverliezer kon lozen en die Oost nog juist kon introeven! Hierna had West nog drie troeven over voor de laatste drie slagen. En afspeeltovenaar Slavenburg had eens te meer zijn contract toch gemaakt!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-