schaakSchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: NK Schaken 1992: Jeroen Piket voltooide trilogie!

 

In 1991 verhuisde het NK schaken van de AVRO-studio in Hilversum naar de business ruimten van het PSV-stadion in Eindhoven. Philips was altijd al de mede-sponsor van de AVRO geweest. Opnieuw een NK zonder Timman en Sosonko. Toch komen er in deze jaren steeds meer grootmeesters op het NK af. Paul van der Sterren in 1991 over de vraag waarom we zo weinig in de media van Paul vernemen. In 1989 brak Paul immers internationaal door met drie verrassende eerste plaatsen in grootmeestertoernooien, waardoor de Wereldschaakbond hem benoemde tot IGM. Naar Paul: in de media krijgen slechts de verrichtingen van Jan Timman volop aandacht. Toch zijn er in NL zo’n 15 schaakprofessionals die de hele wereld rondreizen van toernooi naar toernooi. Startgeld en prijzengeld zijn zodanig dat er een heel behoorlijke boterham mee te verdienen is. Verder is een beetje geluk ook nodig, de krachtsverschillen aan de top zijn betrekkelijk gering.

In 1992 deden alle Nederlandse topschakers mee aan het NK, met uitzondering van Jan Timman. Dat waren dan de vier bekende grootmeesters: Jeroen Piket (had 2x op rij het NK gewonnen), John van der Wiel, Genna Sosonko en Paul van der Sterren. En ook IGM Roberto Cifuentes, een al enkele jaren in Den Haag wonende 34-jarige Chileen, die zich via de halve finales plaatste. Naast deze vijf grootmeesters deden ook vijf internationale meesters mee, en hierdoor was dit NK in Eindhoven het zwaarst bezette NK aller tijden. Niettemin betreurde de organisatie de afwezigheid van Jan Timman en de nieuwe ster Loek van Wely! Debutanten waren Erik Knoppert en Hans Klarenbeek, die in de eindstand bepaald niet bovenin te vinden waren, maar Erik Knoppert zou twee kanshebbers op rij gaan vloeren! In de eerste ronde wilde kennelijk niemand verliezen, werden geen risico’s genomen: alles remise. Maar in de derde ronde kwam John van der Wiel alleen op kop door twee achtereenvolgende zeges. Cifuentes won van Paul van der Sterren die in vormcrisis leek te verkeren en een simpele zet overzag (zie flits 1). John van der Wiel versterkte met een nieuwe zege zijn positie, maar werd op de voet gevolgd door Jeroen Piket die een wild tijdnoodduel won van Johan van Mil (zie flits 2). Opmerkelijk was ook de bliksemoverwinning in 17 zetten van Rini Kuijf op Erik Knoppert. Piket deed vervolgens een pion cadeau aan John van der Wiel, maar ontsnapte alsnog met remise. Sosonko speelde vijf ronden achtereen remise, maar won toen twee keer op rij en stond gelijk op de tweede plaats. Na zeven ronden halverwege was de stand aan kop: Piket en Van der Wiel 5/7, Sosonko 4,5/7. In de negende ronde kwam er een afgebroken partij tussen Van der Wiel en Sosonko die Sosonko zou winnen. In de 55e zet had Van der Wiel nog vergeefs het patmotief van de dolle toren in de stand gevlochten! Maar vervolgens verloor Sosonko in de volgende ronde een eindspel van Erik Knoppert, die in de laatste ronde ook nog Van der Wiel versloeg! Hierdoor werd de weg vrijgemaakt voor Jeroen Piket die uiteindelijk met grote overmacht van anderhalve punt zijn trilogie voltooide. Hij evenaarde daarmee de prestaties van Euwe en Timman. Jeroen Piket was intussen al met een rating van 2615 de wereldtop binnengewandeld! Eindstand: 1. Jeroen Piket 8/11; 2 en 3. Sosonko en Van der Wiel 6,5; 4 en 5. Cifuentes en Van der Sterren. De allerhoogste plaatsen waren dan toch weer voor de grootmeesters!                                                   

                                   Na h4                                      na Kb2
Cifuentes Parada Roberto Van der Sterren Paul 27.h4 Piket Jeroen Van Mil Johan 41.Kb2

 

Roberto Cifuentes (2540) – Paul van der Sterren (2535) 1-0. Met …Txg2+ zou zwart iets beter komen te staan, maar Paul doet nu foutief …Tg6?; Lxf7+ en 1-0!

Jeroen Piket (2615) – Johan van Mil (2445) 1-0. Eens te meer een uiterst slagvaardige Jeroen Piket: …Ld7; Pxh3 Lxh3; g6! Kf8; Th1! en 1-0, want bijvoorbeeld Le6; Th8+ Lg8; Txg8 Kxg8; d7 en d8, enz.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

-advertenties-

-goede doel-