Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Gennadi Sosonko (Rusland, 1943)

In de canon van de onlangs overleden schaakjournalist Johan Hut in schaaksite.nl is natuurlijk ook een verhaal opgenomen over Genna Sosonko die in 1972 in Nederland opdook en al snel net zo bekend was als Donner, Timman en Ree. Maar het is leuk om over te stappen naar het Parool van 1973 waarin het eerste interview staat met Sosonko voorafgaand aan zijn “eerste indrukwekkende” wapenfeit in Nederland, en dat was de simultaan die het Parool zou houden voor schakers en dammers met als simultaangevers voor de schakers: Pachman, Lodewijk Prins en Genna Sosonko en voor de dammers Sijbrands en Wiersma. Als tolk trad toen op Rina Shapiro, de Litouwse echtgenote van Ton Sijbrans. Sosonko werd toen nog aangekondigd als de grote onbekende “Russische nationale meester Gennadi Sosonko”. In augustus 1972 was hij naar Israël geëmigreerd, maar hij vond het daar veel te heet en er waren weinig mogelijkheden voor een schaker. Mede dankzij de steun van dammer Ton Sijbrands kwam hij vanuit Israël al gauw in Nederland terecht, waar hij zijn schaakkunde snel en tot grote hoogte zou ontwikkelen. Sosonko kende toen ook al mede-simultaangever Lodewijk Prins van de Prins-variant in het orthodoxe damegambiet. Lodewijk zei toen desgevraagd dat er in Sosonko ondanks zijn internationale onbekendheid een respectabele schaakkracht school, hij was niet voor niets immers al trainer geweest van Tal en van Kortsjnoj en hij zou kort daarna een kans krijgen in een reservegroep van het Hoogoventoernooi, die hij inderdaad zou winnen . In de simultaan ging Sosonko razendsnel langs de 31 borden, won 28 partijen en speelde er 3 remise. Sosonko werd in 1976 internationaal grootmeester en vanaf dan tot 1984 behoorde hij tot de sterkste twintig schakers ter wereld. In 2007 ontving Sosonko de Max Euwe Ring voor zijn verdiensten voor het Nederlandse schaken.                                               

                           Na fxg5                                na…Ke7
Barczay Laszlo Sosonko Gennadi 23.fxg5 Sosonko Gennadi Kuijpers Frans 35Ke7

 

Laszlo Barczay – Genna Sosonko 0-1. Hoogovens Wijk aan Zee 1977.  Sosonko werd toen derde met 7/10 na Geller en Timman met 7,5/10. Genna gaat nu met grote stappen verder: Lxb2!; Dxd6 Txb5; axb5 Dxb5; Dd7 en 0-1, want er dreigt uiteindelijk onweerstaanbaar Db4 met La3 en Db2#.

Genna Sosonko – Frans Kuijpers 1-0. NK 1978 Leeuwarden. In 1978 behaalde Genna Sosonko voor de tweede maal de eerste plaats in het NK, toen samen met Jan Timman (6,5/9) voor Hans Ree en Frans Kuijpers (4,5/9). Hier won Sosonko met een onweerlegbare paardvorkdreiging: Pa7! En 1-0, want na Pxd7 of Td8 of Kd8 komt er met Pc6 een winnende paardvork op koning en toren.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), normaliter (maar nu niet) op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-