BD phone DCIM CameraSchaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Ditmaal een verslagje van de derde ronde van de KNSB-competitie in woonoord Gondelkade Zoetermeer

In wooncentrum Gondelkade was er op zaterdag 23 november veel te doen. Bij binnenkomst om half drie was er eerst een druk bezochte ouderenactiviteit, volksdansen, te bewonderen, om vervolgens 80 schakers stilletjes te zien zwoegen achter 40 borden. De schakers kwamen van drie teams van het Zoetermeerse SV Botwinnik, twee teams van het Zoetermeerse SV Promotie, en vijf teams van de bezoekende clubs. Dit jaar voor het eerst kunnen er op zaterdag dankzij de nieuwe opzet van de KNSB-competitie grote concentraties schakers overal in Nederland te zien zijn.

Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy

 

Een blik op een klein deel van de speelzaal

Het eerste team van Botwinnik, dat helaas nogal gehavend was opgekomen, ontving het Leidse LSG3, dat nu helemaal huizenhoog favoriet was. Gemiddeld was het ratingverschil meer dan 200. Alleen op de laagste twee borden was het 'slechts' 50-plus en dat leverde nog twee remises op. Maar op de hoogste zes borden was er bijna geen houden aan. De eindstand was 1,5-6,5 voor LSG3. De drie remises van de Botwinnikers waren alleszins verdiend, waarbij toch ook nog een compliment kon worden uitgedeeld aan Botwinniker kopman Thom Beeren (2139), die Eelco Kuipers (2314) heel verdienstelijk op remise wist te houden.

Maar de complimenten aan een team als zodanig, gingen natuurlijk uit naar Promotie, dat DD2 uit Den Haag met 5,5-2,5 verpletterde. Toch zag het daar in het begin zeker niet naar uit, want de Hagenezen Haissam Hariz en Gosse Romkes wisten met fraai combinatie vuurwerk 2 punten binnen te halen. Bovendien stond DD-er Mark Bueno aan het eerste bord een kwaliteit voor. Halverwege de match stond het daarom gewoon nog 2-2, want intussen hadden Bernard Bannink en Jan Willem Duijzer met twee prachtige winsten de stand gelijk getrokken. Jan Willem Duijzer wist een paardvork op dame en toren te plaatsen, met de winst van een volle kwaliteit en even later partijwinst, al zijn derde winst op rij. Ongeveer tegelijkertijd wist ook Bernard Bannink een dubbele aanval van zijn dame op toren en loper te bekronen met volle loperwinst, waarna hij direct de felicitaties in ontvangst mocht nemen van zijn tegenstander. Bovendien wist aan het eerste bord Paul van de Werve zijn achterstand van de kwaliteit door een miraculeuze paardactie ongedaan te maken met remise. En de laatste drie wedstrijden leverden drie volle punten op voor de Zoetermeerders. Rachid Schrik maakte fraai gebruik van de zwakke positie van de tegenstandersdame, en zowel Arie Werksma als Maarten van Zetten voerden langzaam maar zeker de druk op de stelling van hun tegenstanders zodanig op dat ook hieruit de volle punten verdiend gingen voortvloeien. Hierdoor bereikte Promotie een prachtige winst van 5,5-2,5 en tevens rukt Promotie hierdoor op naar de derde plaats van klasse 3E KNSB.  

Tekst en foto: Bram Doeves

-advertenties-

-goede doel-