Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hastings 1936-1937

In 1895 deed Hastings zijn entree in de internationale schaakwereld met een toernooi van de sterkste schakers uit die tijd. Ook na 1895 bleef Hastings een fameus toernooi, waar schakers als Euwe, Aljechin, Flohr en Capablanca triomfen vierden. In 1937 miste men echter enkele bekende namen, waardoor het toernooi wel een match leek tussen de eerzuchtige Amerikaan Fine en oud-WK Aljechin, want de rest was kansloos voor de hoogste plaatsen. Het begin verliep nog stroef voor Aljechin, want hij moest zijn winstpartij tegen de Let Feigin twee keer afbreken en pas bij de 100e zet legde Feigin zijn koning om, en ook zijn tweede partij tegen Vidmar moest Aljechin afbreken. Mw Aljechin speelde ook mee in het toernooi, maar wel in de laagste vrouwengroep, vooral tegen tienermeisjes. Maar zij hield nu Aljechin in de greep van zijn nieuwe soberheidsprincipes: geen whisky meer, geen sigaretten meer, geen nachtbraken meer. Dat deed hem zichtbaar goed en hij was tegen iedereen de voorkomendheid zelve. Maar Fine was na 3 dagen en 3 punten de grote man in Hastings; zijn derde punt behaalde hij tegen miss Menchik die haar verlies altijd met laconieke waardigheid wist te dragen. In de derde ronde liep Aljechin langs de afgrond, hij speelde nog net remise tegen Eliskases die de winst in tijdnood zag vervliegen. Feigin won en verloor een toren in twee partijen door onnozele zetjes (zie dia’s). Was Koltanowski in het vorige toernooi zo’n beetje een Spanjaard, in dit toernooi werd hij steeds de Belgische Kampioen genoemd. In de voorlaatste ronde kwam het dan eindelijk tot een treffen tussen Aljechin en Fine, een partij die Aljechin schitterend won. De eindstand bovenaan: 1. Aljechin 8 (uit 9); 2. Fine 7,5; 3. Eliskases 5,5; 4. Vidmar 4,5; 5. Feigin 4,5.                                            

                                  Nu Te5?                                       Nu … Tf8?                            
Vidmar feigin
Tylor Feigin

Milan Vidmar – Movsa Feigin 0-1. Hastings 1936-37. Te5? Dd1+! Na dit fraaie tussenzetje moet wit zijn koning verplaatsen en kan zwart de witte toren nemen!

Movsa Feigin – Theodore Tylor 0-1. Hastings 1936-37. Zwart staat met een kwaliteit vóór veel beter maar doet nu ook zelf een verkeerde torenzet: Tf8? En na De5+! Kh7; De7+ gaat uiteindelijk de toren verloren en/of mat!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-