schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Judit Polgar in 1989 voor het eerst in Nederland

Na haar opzienbarende prestatie van 12,5 uit 13 in 1988 in de vrouwenolympiade in Thessaloniki, kwam in 1989 de toen 13-jarige Judit in gezelschap van haar moeder naar Amsterdam om 9 partijen mee te spelen in de OHRA-B-groep. Haar moeder hield vooral de pers op een afstand, want de persfotografen, het publiek en vooral de schrijvende persmensen vlogen als vliegen om Judit heen voor een interview en dat zou haar concentratie maar verstoren. De eerste kop in het Leidsch Dagblad van 1-8-1989 luidde: “Hongaarse tiener geeft Ree schaakles”, alsof dat verrassend was. Maar Ree had op dat moment een ELO van 2460 en Judit stond toen al op een verbluffende ELO van 2555. Verrassend was natuurlijk wel dat (a) een meisje van (b) 13 jaar al beschikte over zo’n hoge rating. Het was ook een record want tot dan toe had geen enkele vrouw ooit zo’n hoge rating bereikt. Haar moeder vertelt dat ze een bijzondere educatie heeft gehad, want haar vader was onderwijspsycholoog en ontwikkelde onderwijsmethoden voor het ministerie van Polgarije. Bij wijze van experiment zijn de drie dochters Polgar vanaf 1981 thuis onderwezen in schaken (5 uur per dag), wiskunde, vreemde talen, lezen, zelf-educatie en tafeltennis voor de lichamelijke conditie, kortom een heel bijzonder programma, gericht op het volgen van een schakerscarrière (mede vanwege hun toen al gebleken bijzondere schaaktalenten). De vergelijking van het Hongaarse wonderkind met Bobby Fischer dringt zich op en valt in het voordeel uit van de Hongaarse vanwege de veel hogere rating op die jonge leeftijd. Al drie jaar terug tijdens het Swift-toernooi in Brussel was ze in staat om moeilijke combinatoire stellingen bliksemsnel op het bord terug te toveren en even snel uitvoerig van analyses te voorzien. Ook in de achtste ronde stond Judit in het middelpunt van de belangstelling na haar zege op Friso Nijboer. Friso meende een verbetering gevonden te hebben in een “Polgar-variant”, maar hij kwam bedrogen uit, want Judit bleek alles al gezien te hebben en veegde hem in korte tijd van het bord. Eindstand na 9 ronden van de 1e 7 van 26 spelers: 1 en 2. Zurab Azmaiparashvili en Lev Psakhis 6,5; 3 en 4. Judit Polgar en Boris Gelfand 6,0; 5-7. Paul van der Sterren, Miguel Illescas en Friso Nijboer 5,5.

 

Na b4

Na Txf7

195.1 mohr polgar  195.2 nijboer judit polgar

 

Stephan Mohr (2485) – Judit Polgar (2555) 0-1. OHRA-B-Amsterdam 1989. Hierna won Judit door Txd1; Txd1 Lxb4; Tb1 Kd3; Tb3+ Kc2; Tg3 d1D en 0-1.

Friso Nijboer (2475) – Judit Polgar 0-1. OHRA-B-Amsterdam 1989. Txg2+; Kxg2 Dg8+; Dg3 Lxe4+; Kf2 Dxf7+; Ke3 Lc6 en 0-1.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-