bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Geschiedenis bridge: Slavenburg-Kreijns: 3SA op intuïtie!

 WK paren 1966 te Amsterdam. Ter inleiding op het volgende spel gaf Herman Filarski enige achtergrondinformatie over het superioriteitsgevoel bij de Amerikaanse profs die dat maar moeilijk konden onderdrukken als ze tegen de Europese amateurtjes (met uitzondering van de spelers van het Italiaanse wereldteam) moesten spelen en dan intimiderend gedrag gingen vertonen, maar met contraproductieve effecten bij Slavenburg-Kreijns. Zo hadden Slavenburg-Kreijns een gewaagd slembod gewonnen van de Amerikaanse toppers Feldesman-Rubin. Vervolgens probeerde Rubin de geleden schade te beperken door met een lastige zwakke twee harten te openen om het de Europeaantjes zo moeilijk mogelijk te maken. Dus, Oost en Zuid pasten, Rubin (West) twee harten, 2SA, wat had Kreijns (Noord) anders moeten doen? Oost paste en Slavenburg verhoogde naar 3SA! Na het bieden wilden de Amerikanen weten hoe sterk de biedingen van de Nederlanders waren. Echter, Slavenburg wist het niet, maar Kreijns zal “toch bèst een sterke kaart” hebben. En Hans Kreijns wist het evenmin, maar hij “hoopte op 22 punten” bij Slavenburg!

Oost/NZ

144.1

 Oost kwam uit met hartenvrouw. Noord won de slag, speelde ruitenaas terug en ruiten negen na, Oost ruiten drie, Kreijns ruitenboer waarmee hij op de vrouw bij Oost sneed, en zoals zo vaak bleek Kreijns intuïtie weer feilloos, en nu kon hij het contract redelijk gemakkelijk maken, met na de ruiten de schoppen, enz. Het grappige van dit spel is dat het zeer de vraag is, of NZ ook 3SA hadden geboden als Rubin gewoon gepast zou hebben, in plaats van het tweehartenbod. Een normale biedserie zou toen volgens Filarski immers geweest kunnen zijn: na drie keer pas, Noord 1 klaveren, Zuid 1 ruiten, Noord 1SA, Zuid pas! Kortom, de Amerikaanse tactiek speelde onbedoeld de Nederlanders juist in de kaart! Naar rubriek van Filarski in AD van 4-6-1966.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-