bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Kreijns-Slavenburg formidabele wereldkampioenen Open Paren in 1966

Kreijns-Slavenburg hebben zich in 1966 heel intensief maar met wisselend succes voorbereid op het viertallen-WK in Italië in april, waarnaar het succesvolle Ostende-zestal (tweede bij EK in Ostende 1965) zou worden afgevaardigd, op één plek gewijzigd. De Leeuw versterkte het team in plaats van Rijke. Maar eerst kwam de Parencompetitie van de NBB: Kreijns-Slavenburg prolongeerden hun titel na een bijzonder spannend slot. Daarna was begin maart in het Kurhaus in Scheveningen de revanche gepland tussen het Ostende-team en Denemarken. Denemarken had in Ostende NL van het Europees Kampioenschap afgehouden. De Denen wonnen echter opnieuw glansrijk de wedstrijd. Ook Slavenburg-Kreijns konden het tij niet keren. De vooruitzichten voor het WK in Italië waren zwaar bewolkt… Die verbeterden niet in het Don Pepe-toernooi in Marbella, waar de hele Europese bridgetop present was. Vooral de Fransen en de Italianen scoorden erop los, Slavenburg-Kreijns waren niet in topvorm maar scoorden wel goed tegen de Italianen. De traditionele wedstrijd tegen België leverde wel een overtuigende overwinning op voor het Ostende-team. Slavenburg-Kreijns hadden ook nog meegedaan aan het vermaarde Parentoernooi van de Sunday Times en waren daar tweede geworden, en eerste als Slavenburg alles had kunnen meespelen. Bridge en met name Slavenburg werd steeds populairder in de kranten en zo ook zijn uitspraak: “Bridge is een soort intellectueel raden”. Vervolgens ging het Ostende-team naar Italië voor het WK viertallen, maar daar lukte heel weinig. Nederland pakte hooguit enkele positieve scores in deelsessies tegen de concurrentie. Italië werd overtuigend WK, de VS tweede en Venezuela derde.

Gelukkig hoefde niet lang te worden getreurd want de bridgers konden bij thuiskomst gelijk meedoen aan de Wereld Bridge Olympiade voor Paren: Gemengde Paren, Open Paren en Vrouwen Paren, in het RAI-gebouw te Amsterdam in mei 1966. Dertig landen namen deel. Er deden 106 Paren mee aan het Open Paren toernooi. Vijf voorrondes. Slavenburg-Kreijns pakten in de eerste voorronde onmiddellijk de leiding met 85%!! Na vier van de vijf voorronden stonden ze nog altijd in de kopgroep op de vierde plek. De laatste voorronde wonnen Slavenburg-Kreijns met zo’n mooie score dat ze de eerste plaats pakten. Alleen de gebroeders Kaiser klasseerden zich nog van de Nederlandse topbridgers op de elfde plaats van de in totaal 36 finalisten-paren. De scores uit de voorronden telden mee en dat betekende dat Slavenburg-Kreijns met nuttige voorsprong de finale van ook weer vijf zittingen ingingen. Behalve door de arrogante Amerikanen werden Slavenburg-Kreijns als zelfs sterk favoriet beschouwd, want ze speelden met “groot gemak”, raakten daardoor niet snel vermoeid, en hadden ook het vereiste uithoudingsvermogen voor zo’n lang toernooi. Ze bleven vier ronden lang in de kopgroep, maar stonden na de vierde ronde slechts op de vijfde plek. Tijdens de laatste finalezitting begonnen Slavenburg-Kreijns aan een lange spannende inhaalrace.

Tijdens de laatste ronde bereikte de spanning het kookpunt: de Nederlanders waren de Italianen voorbij en stonden nog maar 4 punten achter op de Amerikanen. Het wereldkampioenschap lag binnen bereik: één overslagje zou al beslissend kunnen zijn. Tot slot bleek dat met 8 punten verschil Slavenburg-Kreijns wereldkampioen waren geworden. Een enorme sensatie en een geweldig enthousiasme werd toen in de RAI beleefd. Het was een even unieke als briljante prestatie in de geschiedenis van het Nederlandse bridge. Alle Europese topbridgers waren overigens blij dat geen van die verschrikkelijke Amerikanen wereldkampioen was geworden, de titel was in ieder geval naar Europeanen gegaan! De eindstand aan de top: 1. Slavenburg-Kreijns 3950; 2. Fisher-Jacoby (VS) 3942; 3. Becker-mw Hayden (VS) 3927; 4. Garozzo-Mayer (It) 3904; 5. Ghestem-Delmouly (Fr) 3886; 20. Gebr. Kaiser 3683. Herman Filarski was heel enthousiast (wie niet) en schreef zich blauw, onder meer: “De wereldtitel van Slavenburg-Kreijns kan men de overwinning van het gezond verstand (natuurlijk bieden, “Hollandse stijl”) op de “systemen/conventies” noemen”.

Uit het voorgaande blijkt wel dat Slavenburg-Kreijns in een relatief korte periode en vooral in Europa steeds bekender en gevreesder werden, en dat het bij bridge ook dàn nog echt niet vanzelfsprekend is, dat zo’n gevreesd paar alle wedstrijden wel even moeiteloos wint. Bovendien moesten ze vooraf heel veel “handen” spelen om hoe dan ook in staat te zijn om WK te worden en ze moesten ook nog de lichamelijk en mentaal sterke conditie hebben om niet in te zakken aan het slot van zo’n langdurig toernooi! Verder was Slavenburg in psychologische zin een grootmeester in het reageren op (on)bedoelde tekenen aan de bridgetafel. Wordt vervolgd met een spelletje uit de finale Open Paren in de RAI 1966.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-