Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slavenburg-Kreijns: persprijs EK65

De selectie Voor het EK Ostende 1965 bestond uit de kampioenen van de viertallencompetitie, het Haagse Buitenhof, en de kampioenen van de Parencompetitie, Slavenburg-Kreijns. Het commentaar van Filarski bevatte als waarschuwing: geen hoge verwachtingen. De bridgetop in NL is in de laatste 10 jaren lang niet zo vooruit gegaan als in andere landen. Hoog eindigen zou een wonder zijn.

Maar na drie rondes in Ostende stond het NL team bovenaan de ranglijst door goed spel. De Nederlanders gingen vroeg naar bed om de dag daarop weer fit te zijn, dat was nog nooit vertoond! Halverwege het toernooi  zat er een reporter van de Telegraaf aan de bar van speelzaal Casino Ostende. Filarski en Slavenburg bleken elkaar heel erg goed te kennen. Slavenburg begon te vertellen dat je scherper bridge gaat spelen als er een “tariefje” op het spel staat. Maar hij speelde in NL niet vaak om geld, want Nederlanders zijn zuinig, nou ja, een enkele keer om een klein tariefje. Filarski: Bob vliegt een paar keer in de week op en neer naar Londen om daar om een hoog tariefje te spelen. Slavenburg lachte breed: denk erom Herman, als je sterke verhalen over me gaat vertellen, weet ik er ook een paar over jou. Wat bleek? Slavenburg heeft in de oorlog bridge geleerd van Filarski, ze zaten beiden opgesloten in het krijgsgevangenenkamp Stanislau. Op een dag wisten ze samen te ontvluchten en onder te duiken bij een gezelschap bridge-maniakken, een groepje Duitsers van adel. De Duitse baronnen accepteerden de Nederlanders want Slavenburg was immers Graf von Slavenburg bis Wassenaar. In een paar maanden tijd wist het duo de Duitse baronnen zo’n 100.000 mark afhandig te maken met bridge. Daarna waagden ze weer een vluchtpoging, maar Herman werd bij Almelo opgepakt en overgedragen aan de Ortskommandant die een leeggeschudde bridgebaron bleek te zijn, dus Herman moest terug naar Stanislau. De beide grootmeesters komen na deze anekdote bijna niet meer bij van het lachen… De eindstand: 1.Italië 92 pt; 2. Nederland 88 pt; 3.Frankrijk 86 pt; 4. Groot-Brittannië 79 pt.

Reese en Belladonna zijn het met elkaar eens: Slavenburg-Kreijns waren de uitblinkers van dit EK. NL heeft de opzienbarende rush naar de Europese top, die zo ver weg leek, ditmaal tot het laatste spel volgehouden. Bij voorgaande EK’s hadden NL teams soms alleen in de openingsweek goede prestaties, om daarna steeds in te zakken. Ditmaal was er na verlies veel veerkracht voor opnieuw een uitstekend vervolg. Dus deze dag wordt het NL team gehonoreerd met de uitreiking van de persprijs aan het Rotterdamse koppel Slavenburg-Kreijns!!

In zijn rubriek in de Telegraaf over dit EK was Bob van de Velde ook heel erg enthousiast over debutant Hans Kreijns, want bij al zijn goede prestaties in de afgelopen jaren, was dit zijn eerste EK! In de eindfase moest van Groot-Brittannië worden gewonnen voor een topplaats (de eerste twee plaatsen gaven toegang tot het WK). De eindstand werd 66-28, de Britten waren vooral na de rust weggespeeld! U krijgt enigszins een indruk uit het volgende spel hoe Kreijns en Slavenburg hieraan bijdroegen (naar Bob vdV).

Zuid/Allen

134.S1

 

Biedverloop

134.S2

Bij double dummy (open kaart, beste spel) gaat dit spel 2 down. Slavenburg-Kreijns spelen het 3 down!

Slavenburg zat West en komt uit met klaveren 9. Na duiken in Noord maakte Kreijns de Boer. Kreijns redeneerde nu uit de bieding en uitkomst dat OW schoppen moesten ontwikkelen, dus hij speelt schoppen 3 na. Na de heer van West zette Noord  het Aas. Nu ruitentroef 3 via Vrouw naar Aas in West. West speelde weer een klaveren, in Noord voor het Aas. Weer ruiten voor de Heer in Zuid. Nogmaals ruiten naar de Boer in West. Nu pas speelt Slavenburg schoppen en Kreijns komt met de Tien aan slag en Kreijns switchte nu naar de harten. Via Boer voor het Aas in Noord. Maar leider Zuid kon nu niet meer naar zijn hand om de laatste troef in West te trekken. Hij speelde toen maar harten en Slavenburg komt weer aan slag en speelt schoppen na voor Kreijns in Oost. En toen Kreijns zijn laatste schoppen opspeelde kon Zuid niet meer verhinderen dat Slavenburg ook nog zijn Ruitentroef 7 kon maken: drie down (!!) en 300 punten. En aangezien Boender-Oudshoorn in de andere kamer de Engelsen ook nog 1 down speelden, kwamen daar nog 100 punten bij!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)  

-advertenties-

-goede doel-