Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Leerzame SA bij Sweet Lake Bridgers

Sweet Lake Bridgers (SLB) bestaat momenteel uit ca 100 leden en is aangesloten bij de Nederlandse Bridgebond. SLB bridget op 2 speelavonden op woensdag en op donderdag vanaf 20:00 uur in 2B-Home. Op woensdag is er ook een speciale lijn met begeleiding voor beginners. Deze lijn is ook geschikt voor (partnerloze) “herintreders”. Spel 7 van woensdag 23-10-19 is een heel leerzaam spel. Uit dit spel blijkt namelijk nog eens duidelijk waarom 1SA wordt geboden bij 15-17 punten, en waarom de verdediging het beste met de langste kleur kan uitkomen. Dit spel is een aanrader voor cursussen! In de B-lijn werden de hoogste scores gerealiseerd op dit spel: NZ-paar Marjan Bumkens & Tonny Hueting speelden 3SA-3 voor 100% en OW-paar Mieke Fanoy & Guus Hutjes speelden 3SA C voor 100%.

Spel 7 23-10-19; Zuid/Allen

120.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biedverloop bij Prof Jack

120.2

 

 

 

 

 

Oost is de eerste speler met genoeg openingskracht om te bieden: 18 punten en een SA-verdeling, maar toch biedt Prof Jack dan niet 1SA (15-17 pt), maar 1 klaveren, een conventionele bieding want Oost heeft geen vijfkaart in een andere kleur. In de praktijk wordt wel vaak 1SA geboden, maar het risico bestaat dan dat partner past en dat met een te laag bod wordt gespeeld. Dat is hier het geval. West heeft slechts 5 punten, en past dan doorgaans bij 1SA. Aan de twaalf tafels van A-lijn en B-lijn is de bieding vier keer op 1SA blijven steken, en één keer op 1 klaveren. Want West heeft slechts 5 pt, een grensgeval, maar Prof Jack biedt hier voor West optimistisch 1 schoppen. Vervolgens is 2SA nu een heel veelzeggend sprongbod na 1 klaveren (Oost heeft bovendien minder dan 4 schoppens, anders had hij schoppen geboden). 1 Klaveren duidt doorgaans op een SA-verdeling (de kans op een 4-4-4-1 niet-SA-verdeling is klein), maar met te weinig punten om 1SA te bieden. In dit geval duidt 2SA dus doorgaans op een SA-verdeling, maar met teveel punten om SA te bieden: Oost moet 18+ pt hebben! Daarom laat West nog eens horen ook over klaveren te beschikken, en Oost gaat nu naar 3SA. Wel een heel optimistische bieding, want OW blijken samen slechts 23 pt te hebben en geen lengte in een kleur. In de praktijk wordt in de B-lijn 3x 3SA geboden en in de A-lijn wordt voorzichtiger nog 3x 2SA geboden.

Spelverloop

Zoals al genoemd hebben OW slechts 23 pt en ook nog andere minpunten in hun verdeling: geen enkele vijfkaart, dus geen lengte en tegenstanders NZ hebben goede stoppers in alle kleuren en lengte in ruiten, waardoor ze al gauw 3 lage ruiten kunnen maken!

Volgens double dummy (beste spel bij open kaart) kan 3SA alleen gemaakt worden als Zuid uitkomt (Oost is steeds leider ook in de praktijk, dus Zuid komt uit) met harten, want dan gaat de heer in Zuid verloren, maar deze heer zit achter het aas in Oost en is bij opspelen van harten door OW dus altijd te maken. Zuid heeft driekaarten en een vijfkaart en moet natuurlijk proberen om zijn vijfkaart te ontwikkelen ook al zitten daarin geen honneurs; in de praktijk wordt dan ook 8x uitgekomen met ruiten en toch ook nog 2x met schoppen, en in de praktijk wordt 2x9 slagen (3SA en 1SA+2) gemaakt door OW bij een schoppenuitkomst!

Bij ruitenuitkomst komt Oost aan slag en de kans is groot dat hij nu zijn klaveren wil ontwikkelen. Noord komt nu hoe dan ook aan slag en brengt weer ruiten voor de laatste ruitenstopper in Oost die doorgaat met de klaveren. Na zes slagen is de tussenstand 5-1 voor OW die nu alleen nog schoppens en hartens hebben.

Terugkomen met harten ligt in de rede, maar dan maakt Zuid zijn heer en dus nog een slag extra. Terugkomen met schoppen is in dit geval profijtelijker, want dan maakt Zuid nog twee schoppens en drie lage ruitentjes, maar zijn twee hartens moet hij dan allebei afgeven. Eindstand 7-6 voor OW (bij open kaart) of toch 6-7 voor NZ. Bij steeds dichte kaart is het natuurlijk allemaal veel moeilijker. De scores op dit spel zijn dan ook zeer uiteenlopend: 2x9 slagen (3SA C; 1SA+2); 1x8 slagen (3SA-1); 2x7 slagen (1SA C; 2SA-1) 4x6 slagen (3SA-3; 2x2SA-2; 1SA-1) en 1x5 slagen (1SA-2).

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

 

 

-advertenties-

-goede doel-