BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: NBB district Delft 50 jaar

Het 'Straatje van Vermeer' in jubileumboek

De “50 jaar” wordt onder meer gevierd met een jubileumboek. Nou verwacht je van zo’n boek leuke anekdotes van ereleden, en die zitten er dan ook volop in. Het onverwachte van dit boek is dat er zoveel “kunst” in zit, ook al is natuurlijk wel bekend dat Delft vele malen geportretteerd is, en ook nog door beroemde kunstenaars. Vermakelijk hoogtepunt vind ik “Gezicht op huizen in Delft, bekend als Het straatje van Vermeer” (dat schilderij met de twee poortjes naast elkaar), door Johannes Vermeer, ca. 1658 (zie ook 1654 hierna…). Met als bijzonderheid: de locatie is Vlamingstraat 40-42 in Delft, alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Maar neen, het is helemaal niet zo gewoon. In het boekje “Vermeer in Delft” door Michel van Maarseveen, valt te lezen dat er nergens in Delft (nog) twee poortjes naast elkaar voorkomen, en dat de locatie van het Straatje onbekend is, al waren er wel 7 theorieën over,  met als meest kansrijk de locaties Nieuwe Langendijk 24-26, en Voldersgracht 19-20 of 21. Nu blijkt mijn boek de gewijzigde 3e druk uit 2009 te zijn, en de tijd staat niet stil. Dus: november 2015, Volkskrant en jawel: “Raadsel opgelost: adres wereldberoemd  Vermeers Straatje ontdekt”. Het adres kwam gewoon uit archiefonderzoek van Prof. Dr. Frans Grijzenhout (UvA) te voorschijn. Tja, vandaag de dag ziet alles er wel “iets” anders uit, en er zijn zeker geen 2 poortjes meer. Overigens, ook Vermeer zelf kan een prachtige “compositie” hebben bedacht, en dan ongetwijfeld met vage gelijkenissen aan de realiteit. Maarseveenlezers behouden dus zo hun twijfels, maar de toeristen duidelijk niet, die kwamen in drommen af op de exposities die meteen voor het Straatje werden georganiseerd: eerst in het Rijksmuseum en aansluitend van 25-3-16 – 17-6-16 in museum Prinsenhof in Delft!

En vuurwerk: 3SA 2x 4 down!!

Verder was er onder meer een eerste Buskruit districtsviertallen toernooi op 30-9-17 in 2B-Home Zoetermeer, waaraan 34 viertallen (136 bridgers) deelnamen. De bijzondere naam is ontleend aan de buskruitramp In 1654 in de binnenstad van Delft, met minstens 100 doden en veel verwoesting. De meeste Delftenaren wisten toen niet eens dat er daar een buskruitopslag was, want dat was toen het Best Bewaarde Secreet (Geheim) van Holland. En het was niet eens zo moeilijk om daar een buitengemeen explosief 3SA-spel bij te vinden:

Oost/Niemand. Spel 14, zitting 3, eerste Buskruitviertallentoernooi

 

 ♠ AV96

 

 

 ♥ B973

 

 

 ♦ VB5

 

 

 ♣ B2

 

 ♠ HT2

     N

 ♠ 43

 ♥ HV2

W        O

 ♥ AT54

 ♦ 732

     Z

 ♦ HT6

 ♣ 8753

 

 ♣ AHV6

 

 ♠ B875

 

 

 ♥ 86

 

 

 ♦ A984

 

 

 ♣ T94

 

Oost begint de bieding ongetwijfeld met 1SA, en Prof Jack zou nu 3x passen, maar in de praktijk zal West met immers toch “liefst” 8 punten meestal hebben bijgeboden met 2SA waarna Oost in 19 van de 34 gevallen het eindbod bepaalde op 3SA.

En nu hangt er weer veel van de uitkomst af, want 8x wordt het contract precies gemaakt, 7x gaat het 1 down, 2x gaat het 2 down, en 2x gaat het zelfs 4 down!

OW maken bij een gunstige uitkomst 4 klaveren en 4 harten als op de boer in Noord wordt gesneden en ruitenheer als Zuid met een kleine ruiten uitkomt, reeds exact 3SA gemaakt! Maar 4 down kan heel goed, vooral als Zuid met de vierde van schoppen uitkomt en als dit de uitkomstconventie “regel van elf” is, want dan weet Noord dat er nog 11-5 = 6 hogere schoppen dan de 5 zijn, waarvan hij er zelf 4 heeft en de rest ligt bij de dummy op tafel, kortom, Noord kan dan weten dat Oost de 4 en de 3 heeft. Noord pakt de slag zo laag mogelijk, probeert Zuid weer aan slag te brengen, en als dat met het serietje ruiten vrouw+boer gebeurt en als dan Zuid vermoedt dat Oost wel de heer heeft, want Zuid begon met 1SA te bieden, dan maken NZ achter elkaar 8 slagen en dat is 4 down! (Oost maakte dan wel de klassieke afspelfout om 2x met de heer te duiken; want als Oost de heer zet kost dat NZ tegelijk 2 honneurs, maakt Oost weliswaar niet de heer maar wel ruiten tien en maken NZ hooguit 6 slagen) Nu is dat met open kaart nog wel duidelijk te zien, maar met dichte kaart is het een heel ander verhaal en dan moeten de twee NZ-verdedigers tegelijkertijd met veel bridgefantasie zo’n verhaal proberen voor te stellen. Lijkt bijna onmogelijk maar toch lukte het twee NZ-paren om deze “mission impossible” tot een formidabel einde te brengen en dat waren Eric van der Ven & Charles Heydra en Peter Englebert & Frans Noordam. Grote klasse en schitterend vuurwerk, heren!

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-