IMG 0711

De laatste shorttrack-wedstrijd van dit lange en enerverende seizoen vond afgelopen weekend in het Canadese Montreal plaats. Op deze Wereldkampioenschappen zouden de drie Zoetermeerse shorttrackers van de IJsvereniging Zoetermeer hun kater van Sochi in ieder geval voor ’n gedeelte weg kunnen poetsen. Dat lukte bij Freek van der Wart door het behalen van de wereldtitel met de heren aflossingsploeg. Sanne en Yara van Kerkhof strandden helaas in de halve finale.

Yara en Sanne van Kerkhof wilden nu met het Nederlandse team wel de finale bereiken. Maar opnieuw waren de Italiaansen een sta-in-de-weg. In een fantastische race lagen de Nederlandse meiden lang op de kwalificerende tweede plaats. Maar in de laatste bocht deelde kopvrouwe Ariana Fontana de Nederlandse meiden opnieuw een tik uit. Met de vijfde plaats en een prachtige tijd werd afscheid van dit seizoen genomen. En voor Sanne van Kerkhof zelfs het einde van haar carrière. Sanne stopt na acht jaar in de top van het internationale shorttrack meegedraaid te hebben. Vier Europese titels en een zilveren medaille op het Wereldkampioenschap van 2011 zijn haar grote overwinningen. Yara van Kerkhof nam ook deel aan het individuele toernooi. En dat deed ze prima. Met een vijftiende- veertiende en elfde plaats legde zij beslag op een uitstekende twaalfde plaats in het eindklassement. Yara verbeterde bovendien nog haar persoonlijk record op de 500 meter tot 43,589.

Freek van der Wart had ook nog een flinke teleurstelling uit Sochi weg te werken vanwege de mislukte Olympische aflossingsfinale. Een wereldtitel zou die pijn ’n beetje verzachten. En de wereldtitel werd na een zinderende finale door slotrijder Sjinkie Knegt binnengehaald. De Koreanen, Britten en Russen werden op de streep geklopt. Freek van der Wart kan nu naast een Europese titel ook een Wereldtitel op zijn erelijst bijschrijven. Freek van der Wart is dolgelukkig dat hij en zijn teamgenoten zich een jaar lang wereldkampioen op de relay mogen noemen. De tranen van Sochi kunnen gedroogd worden. In het individuele toernooi werd Freek vijftiende in het eindklassement. Freek verbeterde het Nederlands record op de 500 meter tot 40,447. Hij werd daarmee negende op de 500 meter.

-advertenties-

-goede doel-