20141026-31990

Auteur Reinold Vugs met mevr. Van Dorp-Bolleboom en Patrick van Domburg

‘Moord in de Meerpolder’ vertelt het waargebeurde verhaal over de moord op het dienstmeisje Neeltje Hoogduin in 1919, 95 jaar geleden. De Zoetermeerse schrijver en journalist Reinold Vugs onderzocht de moord waarbij hij zoveel mogelijk materiaal verzamelde. Het onderzoek resulteerde in de uitgave van het boek Moord in de Meerpolder, waarvan het eerste exemplaar zondag 26 oktober tijdens het Thrillerfestival werd uitgereikt aan Patrick van Domburg, oud-wethouder en momenteel raadslid voor de VVD. Patrick van Domburg was vanaf het begin actief betrokken bij het onderzoek en is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Zoetermeer.

20141026-32050Het tweede exemplaar werd feestelijk uitgereikt aan mevr. Van Dorp-Bolleboom, een nicht van de vermoorde Neeltje. Tante Cornelia heeft zij nooit gekend, maar in de familie was veel verdriet om de brute moord op het jonge meisje. Mevr. Van Dorp-Bolleboom herinnert zich nog levendig hoe moeilijk de moeder van Neeltje het had na de moord en ook nu nog is het een pijnlijk punt in de familie. Haar vader had verkering met Neeltje, maar trouwde na diens dood met haar zus, de moeder van mevr. Van Dorp-Bolleboom.

Auteur Reinold Vugs hoorde 23 jaar geleden voor het eerst het verhaal van de moord in de Meerpolder. Hij werd er direct door gegrepen, vooral omdat het verhaal vele vragen opriep. Als journalist is het aan elkaar verbinden van open eindjes zijn passie en het verhaal liet hem niet meer los.

“Ik ben jarenlang gegrepen geweest door de moord op Neeltje Hoogduin, die plaatsvond op 26 november 1919. Haar lichaam werd gevonden in de ringvaart langs de Meerpolder en de dorpse gemeenschap stond compleet op zijn kop door haar gruwelijke dood. Ik vond het tijd voor een grondig onderzoek naar wat er toen gebeurd is en heb zoveel mogelijk materiaal verzameld,” aldus Vugs. “Moord in de Meerpolder vertelt het verhaal over de moord, maar ook over hoe Zoetermeer, dat toen nog uit twee dorpen bestond, er rond 1920 uitzag. Ik probeer de lezers met mijn verhaal mee terug te nemen naar die dagen.”

20141026-32020 20141026-32054

Het onderzoek startte met frustrerend weinig gegevens. Veel archiefgegevens waren verdwenen, door een opruimactie van een overijverige ambtenaar of brand. Vugs moest het grotendeels doen met krantenartikelen en herinneringen van oud-Zoetermeerders. Veel hulp kreeg hij onder andere van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en ook de hulp van mevr. Van Dorp-Bolleboom was van grote waarde. Het resultaat is een papieren monumentje voor Neeltje Hoogduin in een boek dat niet alleen verhaalt over de moord, maar ook het dagelijks leven in Zoetermeer in die tijd in beeld brengt.

Moord in de Meerpolder telt 128 pagina’s en is rijk geïllustreerd met bijzondere, historische foto’s.

Moord in de Meerpolder is verkrijgbaar voor 15 euro bij Boekhandel Haasbeek in het Stadshart van Zoetermeer en vanaf 26 oktober via www.1boek.nl

Er is ook een Facebookpagina (www.facebook.com/moordindemeerpolder ) over de moord gemaakt, waarop onderzoek en schrijfproces te volgen zijn.

-advertenties-

-goede doel-