schets nieuw kinderplein Promenade

Schets nieuwe 'Kinderplein', op het Promenadeplein

Het Zoetermeerse college heeft het structuurplan ‘Upgrade Stadshart’ vastgesteld. Hierin staat op hoofdlijnen hoe het Stadshart Zoetermeer er in de toekomst uit kan komen te zien. De vaststelling van het structuurplan betekent dat de eigenaren van de winkels, woningen en kantoren in het Stadshart nu samen met de gemeente aan de slag kunnen om ervoor te zorgen dat het Stadshart een aantrekkelijke plek blijft om te wonen, te winkelen en te ondernemen. De ‘Visie Binnenstad 2030, een sfeervolle en bruisende binnenstad’ was het uitgangspunt bij het ontwikkelen van het structuurplan.

artistimpressionbeeldbepalende hoekOm het Stadshart voor de bezoekers aantrekkelijker te maken moet winkelen eigenlijk meer een soort uitje worden, een beleving in plaats van het saaie ‘boodschappen doen’. Het Stadshart wil zo de concurrentie aan gaan met internetwinkels en de winkelcentra in de buurt. De pleinen zullen worden aangepakt, ieder plein krijgt zijn eigen karakter. Zo wordt het Promenadeplein bij de Hema ingericht als familie en gezinsplein, met speeltoestellen en bankjes om te zitten.

Meer kleur in het Stadshart, vooral bij de entrees verhoogt de herkenbaarheid. Ook verdwijnen de donkere arcades, de winkels worden vergroot en komen op dezelfde hoogte als de huizen boven de winkels. Om toch droog te kunnen winkelen bij slechter weer komen er glazen luifels boven de winkels.

Het structuurplan heeft als uitgangspunt dat het Stadshart een modern en charmant stadscentrum en een comfortabel en toegankelijk winkelcentrum moet worden, met meer en betere winkels en horeca en een aantrekkelijke uitstraling. De gemeente geeft alleen toestemming voor toekomstige plannen als die binnen de hoofdlijnen van het structuurplan passen.

Vijf jaar

Wethouder Bé Emmens verwacht dat het vaststellen van het structuurplan de weg vrijmaakt voor de eigenaren van het Stadshart om te gaan investeren: “Nu het college het structuurplan heeft vastgesteld kunnen de eigenaren van het Stadshart echt aan de slag.” Het structuurplan richt zich vooral op de komende vijf jaar. Wethouder Bé Emmens: “Investeren binnen vijf jaar is echt noodzakelijk om de concurrentiepositie van het Stadshart vast te houden en te versterken.” De gemeente Zoetermeer investeert via het uitvoeringsprogramma sfeervolle en bruisende binnenstad de komende jaren in het centrum. Zo is dit voorjaar het Burgemeester Wegstapelplein heringericht tot een gezellig horecaplein. Ook eigenaar Unibail-Rodamco is bereid om tientallen miljoenen te investeren. Monique van Geemert, shopping centre manager bij Unibail-Rodamco, hoopt met de vernieuwende plannen voor het Stadshart meer grote winkelketens naar het centrum te trekken: “Een winkelketen als Zara heeft bijvoorbeeld laten weten enkel interesse te hebben als het centrum meer uitstraling krijgt en regionale aantrekkingskracht heeft. Daar doen we ons best voor!”

Remko de Jong, programma manager binnenstad, licht toe wat er aan veranderingen te verwachten zijn:

 

Structuurplan is gezamenlijk ontwikkeld

artist impressionwestwaartsDe gemeente heeft het structuurplan samen met de grootste vastgoedeigenaren in het Stadshart ontwikkeld. Het gaat hierbij om Unibail-Rodamco, BV Beleggingsmaatschappij Stadscentrum Zoetermeer, TDV Vastgoed, Vidomes, De Goede Woning en Vestia. Alle ideeën en opmerkingen van omwonenden, winkeliers en ondernemers in het Stadshart zijn in een uitgebreid participatietraject verzameld en zo veel mogelijk meegenomen in het structuurplan.

Wethouder Bé Emmens: “Een mooie stap om in goede samenwerking met diverse partijen een sfeervolle en bruisende binnenstad te realiseren.”

Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco is eigenaar van onder andere twee derde van de winkels in het Stadshart en is initiatiefnemer van het structuurplan dat ervoor moet zorgen dat het winkelcentrum ook in de toekomst kan blijven voldoen aan de verwachtingen van consumenten en winkeliers. John van Haaren, regional managing director Benelux van Unibail-Rodamco: “Wij zijn blij met de vaststelling van het structuurplan en met de verbintenis van de gemeente. Daarmee kunnen wij als eigenaar verder bouwen aan de toekomst van het Stadshart. Wij hopen dat deze verbintenis van de gemeente en van ons ook een signaal is naar de andere eigenaren om samen verder te investeren in verbeteringen die ervoor zorgen dat het Stadshart ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor consumenten en winkeliers. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het Stadshart een goed antwoord heeft op ontwikkelingen in het winkellandschap.”

Voor informatie over structuurplan ’Upgrade Stadshart’ zie www.zoetermeer.nl/binnenstad

-advertenties-

-goede doel-