jose koebrugge

Werk van José Koebrugge

 

Op Zaterdag 19 Oktober zal wethouder Hans Haring de expositie van de beeldend kunstenaars José Koebrugge en Hortense de Kooter officieel openen. Het is de eerste keer dat beide kunstenaars samen in Ateliers BaZtille exposeren.

hortense de kooter expo
Hortense de Kooter in het atelier
Hoewel hun kunst zeer verschilt blijkt er toch een overeenkomst te zijn die hen met elkaar verbind. Het gaat dan in zekere zin over het aspect vervoer of transport. De een drukt het uit in een uitgebalanceerde vorm. De andere meer vanuit een pragmatisch oogpunt. Bij de een het edele ros en bij de ander het ijzeren ros.

De kunstenaars kennen elkaar al wel geruime tijd, sedert Ateliers BaZtille eind 2000 werd opgericht. Echter de laatste paar jaar werken ze naast elkaar elk in een eigen atelier. De kunstwerken die ze maken zijn totaal verschillend. De verschillende disciplines die ze hanteren maken ook een verschil. Hortense de Kooter is beeldhouwer en José Koebrugge legt zich voornamelijk toe op schilderen.

Het belangrijkste dat Hortense in haar beelden tot uitdrukking wil brengen is de lichaamstaal van het paard. Op grond van dat gegeven maakt ze haar beelden. Dus het gaat haar niet alleen om de fysieke kracht of het sierlijke. Juist de wijze waarop het paard zich beweegt weet ze op een heel gevoelige en zuivere manier tot uitdrukking te brengen. Behalve de verschillende steensoorten maakt Hortense ook werk in brons en staal. Om nog iets meer van haar achtergrond en belevingen prijs te geven zijn door haar bij bepaalde beelden gedichten geschreven.

De schilderijen  van José kenmerken zich door twee aspecten. De fiets en daarnaast de enorme kleurschakeringen. Opgebouwd uit vlekken, welbekend van de grondpatronen die de Aboriginals hanteerden.  Op een gegeven moment is de fiets de overhand gaan nemen. Sinds kort onderzoekt José de mogelijkheden van het zgn. laseren met behulp van een computerprogramma. Dit verruimt haar mogelijkheden qua disciplines. Zodoende kan ze de fiets nu tot een ruimtelijk object  maken. Dat resulteert er zelfs in dat ze nu ook ‘sieraden‘ maakt.

Beide kunstenaars verzorgen ook lessen in het Ateliercomplex BaZtille.

De expositie is nog te bezichtigen tot en met 3 November van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De kunstenaars zijn zelf aanwezig.

Ateliers BaZtille : Rokkeveenseweg 46C, 2712 XZ Zoetermeer.

T.o. het gebouw Nutrihage Worrel & Jetten

 

-advertenties-

-goede doel-