Het wordt dieven nog veel te vaak gemakkelijk gemaakt om in te breken in auto's. Daarom wezen agenten autobezitters op de risico’s en gaven tips om de kans op auto-inbraak te verkleinen. Ze deden dit tijdens de actie: "Geef autokrakers geen kans!" in de week van 7 tot 11 oktober.


obj-politie-autoIn wijken waar veel auto-inbraken plaatsvinden, de zogenaamde hotspots, controleerden vrijwilligers van WASkracht samen met agenten meer dan 200 auto’s. Eigenaren van auto’s waar waardevolle spullen in het zicht lagen, werden getraceerd en gewaarschuwd. In Meerzicht waarschuwden politiestudenten 40 autobezitters. Om ook het winkelend publiek te waarschuwen voor auto-inbraken spraken agenten en vrijwilligers in Oosterheem zo’n 160 passanten aan in de buurt van de winkelcentra en parkeerplaatsen.
WAS staat voor Wijk en Agent Samen. Het belangrijkste doel van WAS is dat wijkbewoners en politieagenten samen werken om de veiligheid en de leefbaarheid in de eigen wijk te verbeteren.


Tips tegen autokraak
Eenvoudige maatregelen kunnen soms al voldoende zijn om een inbraak in uw auto te voorkomen. Parkeer uw auto bijvoorkeur op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende bebouwing. Laat geen waardevolle voorwerpen in uw voertuig achter, in ieder geval niet in het zicht. Gebruikt u een los navigatiesysteem? Berg dan de houder op, doe de sigarettenaansteker terug in de houder en zorg ervoor dat de afdruk van de houder niet meer zichtbaar is op uw voorruit. Veel auto-inbrekers gaan nog uit van de veronderstelling dat het navigatiesysteem dan in de auto wordt achtergelaten.

Extra controle voordat u wegloopt
Als u uw auto op slot doet met de afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling controleer dan vooral via de handgreep of uw auto ook daadwerkelijk is afgesloten. Steeds vaker gebruiken autokrakers een apparaat, een zogenaamde Jammer, waarmee door het verstoren van radiogolven wordt voorkomen dat auto’s met de afstandbediening kunnen worden afgesloten. Kwaadwillenden hoeven dus alleen maar te wachten tot u wegloopt, in de veronderstelling dat de auto op slot zit, en kunnen vervolgens hun slag slaan. Zit er een ‘Track-and-Trace-systeem’ in de auto, dat het voertuig kan lokaliseren, dan wordt dit ook uitgeschakeld. Hierdoor is een eenmaal gestolen auto ook nog eens onvindbaar.

Iets verdacht? Bel 1-1-2
Wees alert! Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 1-1-2. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er niet directe spoed, bel dan 0900-8844.

Zie ook onze vaste pagina Noodhulp

 

-advertenties-

-goede doel-