P1100821

Van 18 tot en met 20 oktober 2013 staat de Scoutingwereld in het teken van communiceren via amateurradio en internet. Zo’n 500.000 scouts doen wereldwijd mee aan JOTA-JOTI, het jaarlijkse communicatie- en techniekevenement. Zo ook de scouts van Scoutinggroep John McCormick (JMC). Het thema van dit jaar is ‘Share it!’

P1100851Tijdens de JOTA-JOTI, de Jamboree On The Air en de Jamboree On The Internet, maken scouts over de hele wereld kennis met de vele vormen van communicatie die er bestaan. Voorbeelden hiervan zijn Facebook, WhatsApp, chatten, maar ook morsecode en amateurradio. De scouts van Scouting JMC maken contact met andere scouts over de hele wereld.

Als je via de radio wilt praten met scouts in Japan of ervaringen wilt delen met scouts in de Dominicaanse Republiek, dan heb je een hoge toren nodig om je antenne op te zetten. Bij Scouting JMC wordt dinsdag 15 oktober al begonnen met het pionieren met houten palen en touw van een zo hoog mogelijke zendmast. Naast het plaatsen van een antenne worden er draadantennes opgehangen voor een goed internationaal bereik. In clubhuis De Chute wordt de benodigde apparatuur geplaatst die de signalen opvangen en omzetten in geluiden die kunnen worden verstaan.

Op vrijdagavond 18 oktober wordt om 22.00 uur lokale tijd de 56ste JOTA en 17e JOTI in Nederland geopend door 3FM-nieuwslezers Bart Jan Cune, Wendy Beenakker en Martijn Nijhuis.

Bij Scouting JMC zal het vervolgens het hele weekend bruisen van de activiteiten.

Zaterdag 19 oktober vanaf 10.00 uur zijn naast de bevers (5-7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar), vrijbuiters (jongens en meisjes van 12 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen), explorers (15-18 jaar) en de roverscouts (18-21 jaar) ook andere geïnteresseerden van harte welkom in en om clubhuis De Chute aan de Van der Hagenstraat in het Van Tuyllpark.

Samen met de zendamateurs proberen de scouts met zoveel mogelijk verschillende, en het liefst zo ver mogelijke landen in contact te komen.

P1100867Met de call "C, Q, Pappa, Alfa, 0, Bravo, Delta, Whisky, stroke, JOTA", plaatsen de zendamateurs een algemene oproep om contact te maken. Na wat zoeken en draaien voor de juiste frequentie wordt het contact via de ether gelegd. De aanwezige scouts kunnen dan het gesprek overnemen en van alles vragen en zeggen. Aan het eind van elk gesprek wordt een adres uitgewisseld voor een 'QSL', een kaart die wordt opgestuurd als herinnering aan het gesprek.

Naast het zenden zijn er ook tal van andere activiteiten te doen zoals het solderen van een klein elektronicabouwpakket, een Morse-gps spel, een vossenjacht op zoek naar zendertjes en APRS waarbij met behulp van computer en portofoon bepaalde punten moeten worden gevonden. Maar ook is er ATV-pictionary (amateur televisie), licht seinen, worden er mini torens gebouwd en elektrische apparaten uit elkaar gehaald. Later volgt het traditionele nachtspel voor de ouderen en de leiding.

Het scoutingseizoen 2013-2014 is nog maar net begonnen. Elke week houden de verschillende leeftijdsgroepen hun twee uur durende opkomsten in en om clubhuis De Chute in het groene Van Tuyll sportpark. Naast deze opkomsten wordt er een enkele keer een weekend gehouden en als afsluiting van het seizoen is er een zomerkamp van een week.

Bij enkele speltakken is voor dit seizoen nog plek voor nieuwe leden en leiding. Ga jij de uitdaging aan? Bij Scouting word je namelijk uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten.

Al vanaf 5 jaar is er bij Scoutinggroep John McCormick heel veel te beleven. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur! Ben je 21 jaar of ouder en vind je het te gek om kinderen en jongeren een uitdagend spelprogramma te bieden en toffe kampen te organiseren? Word dan vrijwilliger.  

Informatie over scoutinggroep John McCormick en een fotoverslag van de JOTA-JOTI is te vinden op de website: www.johnmccormick.nl.  

-advertenties-

-goede doel-