regenboogvlagZoetermeer hijst op 11 oktober de regenboogvlag. Dat doen ook 33 andere gemeenten, het ministerie van OCW en MOVISIE. Het is dan Coming Out Dag, een dag die benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2013.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een aanmoediging voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties die zich voor hen in zetten.

Coming Out Dag in Zoetermeer

In Zoetermeer hijsen meer dan 50 organisaties de regenboogvlag. Samen staan zij voor een tolerant Zoetermeer. In de bibliotheek aan het Stadhuisplein is er vanaf 19.30 uur een thema-avond ‘Iedereen heeft een rol’ voor jongeren en ouders georganiseerd. Te gast is Sipke Jan Bousema. Hij sprak voor zijn documentaire 'Strijders voor de Liefde’ met voorvechters van homoacceptatie in binnen- en buitenland. Tijdens de avond kan het publiek met hem in gesprek over wat wij hier in Zoetermeer kunnen doen voor onze jonge lesbiennes, homo‘s, biseksuelen en transgenders.

Het hele jaar door

De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijven, zet de overheid zich in voor verbetering. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

-advertenties-

-goede doel-