sh-passage-roltrapDe winkels in het Zoetermeerse stadscentrum mogen sinds ruim twee jaar hun deuren ook op zondag openen. Uit enquetes blijkt dat drie van de vier inwoners dit een goede zaak vindt, ook winkeliers en winkelpersoneel zijn in de praktijk positiever over de zondagopenstelling dan zij vooraf hadden gedacht. Op basis van de uitkomsten uit de verschillende enquêtes heeft het college van burgemeester en wethouders nu besloten om de zondagopenstelling voort te zetten. Buiten de vaste koopzondag, elke eerste zondag van de maand, mogen winkeliers dus ook de andere zondagen de winkelsdeuren openen.

Meer winkelend publiek

De zondagopenstelling heeft een positief effect op de Zoetermeerse economie. Zo gaan veel minder Zoetermeerders op zondag buiten de stad winkelen. De aankopen die werden gedaan in Leidschenveen en Den Haag, komen nu weer voornamelijk in de kassa’s van Zoetermeerse winkels terecht. Hiermee is een van de economische doelen van het besluit gehaald. Ook vindt een meerderheid van de mensen die de enquête heeft ingevuld dat er meer bruis is gekomen in het Stadshart nu de winkels op zondag open zijn.

Werkgelegenheid toegenomen

Naast het positieve effect op de economie is ook de werkgelegenheid toegenomen door de zondagopenstelling. Soms zijn winkelmedewerkers meer uren gaan werken of de uren zijn anders over de week verdeeld. Zij vinden het vaak geen probleem om op zondag te werken, zeker omdat ze op andere dagen vrij hebben en in een aantal gevallen ook meer verdienen op zondag.

Er is bij de winkeliers minder weerstand tegen de zondagopenstelling dan twee jaar geleden. Extra omzet is de belangrijkste reden voor winkeliers om op zondag de deuren te openen. Dit lukt bij meer dan de helft van de winkels. Bij 36% van de winkels stijgt door de zondagopenstelling ook de winst. Bij 17% daalt de winst.

-advertenties-

-goede doel-