VugsVinkZoetermeer heeft een plan ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en daardoor kan de gemeente in 2015 en 2016 een extra jaarlijks bedrag van €975.000,- investeren in huishoudelijke hulp. Dit bedrag gaat de gemeente gebruiken om langdurig en of zwaar belaste mantelzorgers te ondersteunen en ontlasten. De manier waarop de gemeente dit aanpakt, zorgt ook voor extra werkgelegenheid bij thuiszorgorganisaties.

Het bedrag wordt opgedeeld in cheques die geregistreerde mantelzorgers kunnen inzetten voor hulp bij het huishouden. In Zoetermeer zijn ongeveer 700 mantelzorgers geregistreerd bij Mantelzorgorganisatie Zoetermeer: ZoSamen. In de praktijk betekent het dat mantelzorgers een aantal cheques voor huishoudelijke hulp ontvangen. De ontvanger van de cheques kan deze inleveren bij een van de bij Zoetermeer gecontracteerde aanbieders van huishoudelijke hulp. Zoetermeer had het extra bedrag aangevraagd in het kader van de versnelde regeling Huishoudelijke Hulp Toeslag van het ministerie van VWS. Het doel van de regeling van VWS is het stimuleren van de vraag naar huishoudelijke hulp, om zoveel mogelijk volwaardige werkgelegenheid te behouden.

Isabelle Vugs (wethouder zorg en welzijn): ‘Zoetermeer heeft berekend dat de cheques 78.000 uur extra hulp per jaar voor de gecontracteerde aanbieders betekent. Uitgaande van een gemiddeld dienstverband van 20 uur per week gaat het om het behoud van 75 werkplekken. Bovendien worden door de cheques mantelzorgers tijdelijk ontlast. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten.’

Het college verwacht dat met deze nieuwe regeling meer mantelzorgers zich zullen registreren, dit zijn er nu zo’n 700, van de naar schatting 2000 mantelzorgers in Zoetermeer. “Meer registratie verhoogt de druk op het budget, maar brengt ook beter in beeld wie mantelzorger is en welke hulp er nodig is”, aldus Isabelle Vugs.

Cheques voor huishoudelijke hulp

De mantelzorger bepaalt zelf op welke manier de cheques worden ingezet. Dat kan bijvoorbeeld in het eigen huishouden van de mantelzorger of in het huishouden van de persoon aan wie mantelzorg wordt gegeven. Op die manier kan de mantelzorger extra aandacht aan de zorgvrager geven. De cheques hebben een waarde van €12,50 per uur. Ze worden op naam van de ontvanger verstrekt en kunnen niet worden doorverkocht. De cheque is een tegemoetkoming. De mantelzorger moet het bedrag aanvullen tot het reguliere uurtarief van de aanbieder.

Vertrouwen in het plan

Isabelle Vugs: ‘De gemeente heeft zich enorm ingespannen voor deze toelage van het ministerie. In eerste instantie had Zoetermeer volgens het ministerie recht op een kleine €500.000,-. Om ons plan goed uit te kunnen voeren heeft Zoetermeer echter twee keer zoveel per jaar nodig. We hadden zoveel vertrouwen in ons plan, dat we dit hogere bedrag toch hebben aangevraagd. Nu blijkt dat we dit ook toegewezen hebben gekregen door het ministerie. Dat is goed nieuws voor zowel de Zoetermeerse mantelzorgers als de werkgelegenheid.’

-advertenties-

-goede doel-