wmoIedereen in Zoetermeer houdt de hulp die hij of zij nodig heeft. De gemeente Zoetermeer heeft samen met andere gemeenten in Haaglanden een akkoord bereikt met de organisaties die vanaf 1 januari 2015 jeugdhulp gaan bieden. In de loop van deze maand worden er ook overeenkomsten met aanbieders van ondersteuning op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ondertekend. Daarmee is het dus gelukt om in november zowel de inkoop van de jeugdhulp als de Wmo af te ronden.

De beide verantwoordelijke wethouders, Mariëtte van Leeuwen (jeugd) en Isabelle Vugs (zorg en welzijn) zijn optimistisch over de veranderingen in de zorg: “Op 1 januari gebeurt er eigenlijk gewoon niets! Alles gaat gewoon door voor de mensen die zorg nodig hebben.”

Nieuwe taken

Er staan veranderingen op stapel. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Dit betekent dat de gemeente ervoor zorgt dat kinderen, jongeren en hun ouders hulp bij opgroei- en opvoedproblemen krijgen. Ook komen er taken uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de gemeenten. Dit zijn begeleiding, bijbehorend vervoer en dagbesteding. Deze worden onderdeel van de Wmo.

Jeugdhulp

De gemeente Zoetermeer en negen andere gemeenten hebben met de twaalf grootste jeugdhulpinstellingen een akkoord bereikt over welke ondersteuning zij kunnen bieden tegen welke prijs. Aan ruim vijftig kleinere instellingen zijn de tarieven en budgetten bekendgemaakt. Mariëtte van Leeuwen, wethouder jeugd: “We zorgen ervoor dat kinderen die nu hulp krijgen en dat na 1 januari ook nodig hebben, die hulp krijgen. Ook voor kinderen die in 2015 voor het eerst hulp nodig hebben wordt dit geregeld. Dat is ook landelijk zo afgesproken. De hulp richten we nu beter en goedkoper in. Bij de aanmelding wordt nu direct gekeken welke hulp er precies nodig is, zo voorkom je lange trajecten. Inzet van zware zorg is dan minder vaak nodig, want door eerder in te grijpen is er minder dure specialistische zorg nodig.”

Wmo

Eind oktober heeft Zoetermeer met vijf andere gemeenten afspraken gemaakt over de voorwaarden en de tarieven voor de organisaties die begeleiding, bijbehorend vervoer en dagbesteding aan willen bieden. De aanbieders kunnen nu de contracten tekenen. Doordat er met veel partijen een overeenkomst wordt aangegaan, houden cliënten keuzevrijheid.

Isabelle Vugs, wethouder zorg en welzijn: “Ook hier is er vertrouwen dat vanaf 1 januari cliënten de ondersteuning krijgen die nodig is. Niemand mag tussen wal en schip vallen. Voor 92% van de cliënten blijft het aanbod hetzelfde en we werken naar de 100% toe. Mensen mogen gewoon blijven bij de vertrouwde hulpverlener die ze al kennen en hoeven niet gedwongen te wisselen.”

Ook als is er veel vertrouwen van de wethouders over de komende wijzigingen in de zorg, toch moet de praktijk uitwijzen hoe het daadwerkelijk gaat verlopen. Het college heeft daarom ook gekeken naar eventuele risico’s en er is een buffer beschikbaar om tegenvallers op te vangen.

Meer informatie over de veranderingen kunt u vinden op www.zoetermeer.nl/voorelkaar.

-advertenties-

-goede doel-