PB272957

Leden van de Vogelwerkgroep hebben dit jaar o.a. mussen en ringmussen gezien in vogelhuisjes op de vogelrotonde op de kruising van Martin Luther Kinglaan en Thomas Morelaan. Vogels gebruiken de nestkasten ook als slaapplaats. Vanwege  parasieten moeten ze minimaal 1x per jaar schoongemaakt worden. Vrijwilligers van stadsboerderij De Weidemolen hebben de vogelhuisjes gecontroleerd en schoongemaakt. Daaruit bleek dat alle huisjes door vogels bezocht zijn. In een aantal huisjes zaten complete nesten, gemaakt van o.a. hooi. Mussen zijn koloniebroeders en zitten graag lekker dichtbij elkaar. Op vrij korte afstand van de rotonde kunnen de vogels op De Weidemolen terecht voor voer en nestmateriaal zoals hooi en stro. Ook koolmezen hebben de huisjes gebruikt.

huismus-man

Huismus (man)

PB272960

Met het Stadsvogelproject heeft de gemeente in 2008 de Stadsvogelprijs gewonnen. Daarvan is een idee van de Vogelwerkgroep Zoetermeer, de 'Vogelrotonde', gerealiseerd. Eind 2011 is het kunstwerk naar ontwerp van Gerard Huisintveld op deze vogelvriendelijke rotonde geplaatst. Het kunstwerk bestaat uit 30 vogelhuisjes op verkeerspalen van 3 tot 4 meter hoog met daaronder een dichte en niet al te hoge beplanting die aantrekkelijk is voor vogels. De vogelhuisjes zijn gemaakt door de medewerkers van stadsboerderij Het Buitenbeest.

De rotonde staat symbool voor de 3 V’s die voor vogels nodig zijn:  voedselvoorziening, voortplanting- , en verstopgelegenheid (veiligheid). Het kunstwerk symboliseert hoe welkom vogels ook in de nieuwbouwwijk Oosterheem zijn.

-advertenties-

-goede doel-