Hans bij de VKO

Rector Hans Timmermans spreekt tijdens het VKO-congres in Nijmegen zijn dankwoord uit na het toekennen van de VKO-penning aan het Alfrink.

Woensdag 13 november heeft de Vereniging voor Katholiek Onderwijs (VKO), op haar jaarlijks congres in Nijmegen, het Alfrink College verrast met de toekenning van de VKO-penning. De penning werd door de voorzitter van de VKO, Dick Wijte, overhandigd aan Hans Timmermans en Eric Brunings. De school kreeg de prijs voor de inzet van vele activiteiten op het gebied van de katholieke identiteit. In het juryrapport werd  gesteld dat het Alfrink een voorbeeldschool is in de wijze waarop identiteit in de praktijk wordt vertaald. Met als gevolg prima resultaten en een veilige en goede werksfeer voor zowel leerlingen als docenten, die oog hebben voor elkaar

Een citaat uit het juryrapport:

De grondslag voor de identiteit van het Alfrink College is Rooms Katholiek. Deze levensbeschouwing bepaalt de missie en de visie van het Alfrink. De missie en de visie zijn helder zichtbaar in de manier waarop er op school met elkaar omgegaan wordt en  dat geldt zowel voor de leerlingen, maar ook voor de medewerkers en( met) de ouders.

De school dankt haar naam aan kardinaal Alfrink. Hij was een man die stond voor rechtvaardigheid en vrede. Het motto van het Alfrink: ‘School zijn wij samen, iedereen doet ertoe’ vind je terug in de visie en de praktijk van de school van iedere dag.

Daarnaast zijn er momenten waarop de identiteit van de school nog explicieter naar voren komt:

foto vko penning•             zo zijn er de persoonlijke momenten van stilte en bezinning in het stiltecentrum, dat in 2001 in gebruik genomen is. Dit is een kleine, sfeervolle ruimte waar individuele leerlingen en docenten zich een moment terug kunnen trekken, om iets te overdenken, te bidden of om tot zichzelf te kunnen komen.

•             verder worden er kloosterdagen en (moderne) themavieringen door en met leerlingen georganiseerd, bijvoorbeeld over anti-pestgedrag, anti-racisme.

•             voor medewerkers wordt er voor het eerst dit schooljaar een kloosterweekend georganiseerd.

•             de advent wordt afgesloten met een kerstviering en de daarop volgende Lichtjesavond;

•             ieder schooljaar is een Goede Doelen actie, die met de opbrengst van de kerstmarkt van start gaat en waarvoor het hele schooljaar door geld  voor wordt  ingezameld.

-advertenties-

-goede doel-