20131114-5697

Donderdag 14 november was de Dag van Respect, ruim 2000 scholen in Nederland stonden deze dag stil bij respect voor jezelf, voor elkaar en voor de omgeving. Groep 8 van basisschool de Spelevaert in Seghwaert kreeg wel een hele bijzondere gastles: burgemeester Aptroot kwam hen lesgeven!

De kinderen luisterden aandachtig naar de burgemeester die vertelde dat hij respect één van de belangrijkste waarden vindt. Maar burgemeester Aptroot wou vooral graag van de kinderen zélf weten hoe zij over het onderwerp dachten. In groepjes discussieerden de kinderen over voorbeelden van respectloze en respectvolle situaties.

20131114-5694 20131114-5701

Het bleek gemakkelijker om respectloos gedrag te beschrijven, bijna alle kinderen hadden wel eens meegemaakt dat zijzelf of een klasgenootje gepest werd om bijvoorbeeld zijn uiterlijk. Een jongen vertelde dat hij wel eens was gepest omdat ij een bril draagt. Ook burgemeester Aptroot zelf had dat wel eens meegemaakt: “Ik was het eerste kind in de klas vroeger die een bril kreeg en werd daar ook wel mee gepest. Maar jij kan er toch niets aan doen dat je een bril nodig hebt? En je bent er niets minder om ook!”

Het verzinnen van voorbeelden van respectvolle situaties was lastiger. Leerkracht Maretti Princen schoot de klas te hulp: “Eigenlijk doen jullie dat elke dag, want elkaar helpen is ook respectvol!”. Langzaam kwamen er meer verhalen: elkaar een compliment geven of helpen is respectvol. De hele klas was het erover eens dat het helpen van een meisje met downsyndroom zéker getuigd van respect. Op dansles werd het meisje geaccepteerd en gerespecteerd om wie ze is, zodat ze lekker mee kon doen met de dansles en ervan genieten.

20131114-5703 20131114-5706

Burgemeester Aptroot: “Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren wat respect hebben inhoudt. Op die manier leren zij al vroeg dat het bijvoorbeeld goed is anderen te helpen en begrip te hebben voor elkaar. Dat draagt bij aan een positieve samenleving.”

Internationaal

De stichting Dag van Respect betrekt kinderen en jongeren actief bij het herkennen, waarderen en zelf uitdragen van respect. De Dag van Respect heeft ook een internationaal programma en is momenteel actief in de Filipijnen in samenwerking met Cordaid Kinderstem en in Zuid Afrika in samenwerking met I+Solutions en Hope Africa.

-advertenties-

-goede doel-