ballet 1“Je bent nooit te oud om aan ballet te doen. En het is ook niet moeilijk om balletlessen online te volgen. Ik heb daarmee in deze corona-tijd – de studio moest dicht - geëxperimenteerd. De cursisten zijn zo enthousiast, dat ik vanaf juli mijn online lessen ook landelijk ga aanbieden.”


ballet 1Aan het woord is Nicole Sudibyo (56), eigenaar van Danspodium ‘Pas de Deux’, partner van CKC&partners aan de Leidsewallen. Ze is gedreven: “Klassiek ballet is heerlijk om te doen. Het is ook nog eens geweldig voor lichaam en geest. De bewegingen zijn elegant en gracieus en het is een prima manier om je hoofd leeg te maken. Je kunt er allerlei verouderingsklachten mee vóór zijn, zoals rugproblemen en moeite met je coördinatie. Ook kun je met ballet, doordat je verschillende danspassen en verschillende dansen leert, je geheugen trainen.”
In hun eigen woonkamer kunnen de cursisten onder begeleiding van Nicole op mooie klassieke muziek werken aan balans, houding en geheugen. Ze deed een pilot met haar leerlingen van de 55+-groep, die voordien in haar dansstudio les hadden. Die bleken na een korte wenperiode erg enthousiast over de lessen online.


De lessen zijn interactief en laagdrempelig. Nicole is een ervaren balletpedagoge en ex-danseres van het Nationale Ballet. Sinds 2014 heeft zij samen met Yolande Germain haar dansschool, die klassiek ballet en moderne dans voor alle leeftijden aanbiedt.
Zij doet sinds half maart haar balletlessen via Zoom, een gemakkelijk op pc, laptop of Ipad te installeren programma, de oefeningen en danspassen voor. Het bijzondere is dat de lessen interactief zijn: de docente heeft alle cursisten op haar scherm in beeld en corrigeert waar mogelijk en waar gewenst – ‘te veel corrigeren is ook weer niet goed’ - iedereen persoonlijk. De cursisten kunnen haar én ook elkaar zien. “Persoonlijke aandacht is altijd enorm belangrijk in mijn lessen,” zegt Nicole. “En dat kan ook online.” Zij gaat met groepen van maximaal acht cursisten werken, om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven.


Ook het Nationale Ballet en andere dansinstellingen geven balletlessen online. Deze zijn echter veelal niet interactief en vooral gericht op gevorderde dansers. “Er zijn weinig online lessen die op amateurs gericht zijn. Als je deze lessen voor gevorderden zomaar gaat doen, is de kans op blessures groot, zeker voor 55+-ers,” aldus Nicole.
De online-lessen van Danspodium ‘Pas de Deux’ zijn laagdrempelig. Nicole: “Ook als je nog nooit op ballet hebt gezeten of als je geen goede conditie hebt, kun je meedoen. Maar ook voor mensen die vroeger aan ballet gedaan hebben, zijn de lessen een mooie uitdaging. Ik kan mensen op hun eigen niveau begeleiden. De kans op blessures is daardoor ook vrijwel nihil.”
Waarom juist voor 55-ers deze online balletlessen? Nicole legt uit: “Ik richt me in eerste instantie speciaal op 55-plussers, omdat juist bij deze groep het online ballet bleek aan te slaan. Zij vinden het fijn om in een veilige omgeving en minder zichtbaar aan ballet te doen.”

 

Even wennen

ballet 2Een van de 55+-leerlingen die dit voorjaar aan Nicole’s online-lessen heeft meegedaan, is Willy Kaptein-Dijkmans. Willy vertelt: “In het begin moest ik mezelf overwinnen om de computer aan te zetten, en was het even wennen aan het scherm. Nu, na acht weken, heb ik vaak niet eens meer door dat ik in de huiskamer bezig ben. Ik heb de beleving alsof ik in de studio sta.” Zolang haar 55-+-groep niet in de studio terecht kan, gaat ze zeker door met de online-lessen. Willy noemt nog meer voordelen van de online lessen: “Het scheelt tijd doordat je niet naar de studio hoeft. De les gaat lekker vlot, er zijn minder pauzemomenten dan tijdens een gewone les. Wat sommigen van ons wel missen, zijn de kleedkamermomentjes met elkaar, hoewel je voor de les online ook wel wat kunt praten.”

 

Zo werkt Zoom bij de les

Nicole wil graag illustreren hoe gemakkelijk het is om de balletles via Zoom te volgen. Er is wel een apparaat met camera voor nodig: een pc, een laptop of een Ipad. De cursist moet eerst Zoom downloaden. Nicole stuurt een email hoe dat gaat. Daarna krijgt zij/hij een link naar de les, eveneens via de mail van Nicole. Vlak voor de les zet je je apparaat aan, klik je op de link van Zoom in de mail en type je het password in. Je komt in een virtuele wachtkamer terecht, waar je wacht tot Nicole je toegang geeft tot de les. Als je wat eerder ‘binnen’ bent, kun je kijken of je goed voor je camera staat en vast wat bijpraten met de andere cursisten. Je ziet de docent in het groot en jezelf en de andere cursisten in vierkanten daarboven. Na de les wordt de les geëvalueerd en wordt er nagepraat. Nicole beëindigt de les, en tot slot sluit je zelf het programma gemakkelijk af. Het enige wat je verder voor de les nodig hebt is een stoel – in plaats van de barre – en een gym- of yogamatje. Je hebt ook niet veel ruimte nodig, wel afstand tot de camera zodat je zichtbaar bent voor Nicole.

 

Geen pottenkijkers

Toen het gebruik van Zoom aan het begin van de crisis explodeerde omdat veel mensen die thuis gingen werken het programma gebruikten om bijvoorbeeld te vergaderen, waren er wat problemen met de beveiliging. Nicole: “Ik snap het als mensen zich zorgen maken. Ik gebruik het officiële programma, en heb voortdurend hun updates voor de beveiliging gedownload. Ook kunnen er alleen maar mensen in de virtuele les komen, die ik binnenlaat. Er zijn dus geen pottenkijkers!”
In de eerste week van juli houdt Nicole (gratis) kennismakingsgesprekken voor ‘Klassiek Ballet 55+ online’. Daarna gaat ze beginnen met haar nieuwe cursussen. Deze zullen telkens in blokken van vier lessen gegeven worden.
Voor meer informatie: kijk op www.danspodiumpasdedeux.nl  of bel Nicole Sudibyo (06 – 416 474 76). Mailen kan ook aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst: Christa van der Hoff
Foto’s: PR

-advertenties-

-goede doel-