81523441 6FC0 4907 95D9 BEDE3A439C5AMet 44 deelnemers uit het hele land is de geuzentocht uitgegroeid tot een landelijke sportbijeenkomst in de kanowereld. Deelnemers uit Friesland, Noord-Holland, Overijssel en Brabant kwamen naar de Zoetermeerse Kanovereniging om de jaarlijkse Geuzentocht te varen.

De tocht die 23 september werd gehouden voornamelijk in trek is vanwege de gezelligheid, de sportiviteit en natuurlijk de haring, wittebrood en de Korenwijn. De tocht begon bij de Zoetermeerse Kanovereniging bij de Noord Aa. Daarna gingen de kanovaarders door de polder richting de Vlietlanden. Daar werd de eerste pauze genomen. Vervolgens vertrok de groep verder richting Leiden, passeerde daarbij de wereldberoemde burgemeester Pieter van der Weff die de aanval van de Spanjaarden vol hield. En tot slot ging de tocht via Leiderdorp, door het terrein van Heineken, waar eveneens werd gepauzeerd. De sliert kanovaarders peddelden door de prachtige Weipoort terug naar Zoetermeer.  De Weipoort die nu als prachtig riviertje door het landschap slingert, werd honderden jaren geleden door de verzetslieden, voornamelijk Zoetermeerders, gegraven door het moeras om de verbinding tussen Zoetermeer en Leiden bevaarbaar te maken om de Spanjaarden midden in de nacht te verrassen met een succesvol tegenaanval.

Door de grote opkomst van kanovaarders ontstonden er ook meer veiligheidsrisico’s op het water. Reguliere veiligheidsdiensten zoals ambulances kunnen bijna nooit op locatie ondersteuning bieden. Het is heel fijn dat de Zoetermeerse Kanovereniging de afgelopen jaren veiligheidstrainingen heeft gerealiseerd die gefinancierd werd door subsidies uit het Sport Akkoord van de gemeente Zoetermeer. Daardoor is het mogelijk om dit soort grote evenementen op een veilige manier op het water te organiseren.

Wilt u meer informatie over de Zoetermeerse Kanovereniging. Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-