Mastersprint website blog KJM8879 20230218 141834 copy copyVan 4 tot en met 7 mei zijn de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK) Zwemmen Lange Baan (LB) gehouden in de Amerena in Amersfoort. Sloeg de Zoetermeerse Hugo Bregman in februari dit jaar al met diverse records toe op de ONMK Korte Baan in Heerenveen, ook nu was Hugo weer zeer succesvol.

Wereldmasterrecord (WMR) 100 meter Vlinderslag

De kampioenschappen begonnen voor de vlinderslagspecialist op 5 mei met een van zijn favoriete afstanden: de 100 meter Vlinder. Het wereldrecord op deze 100 meter vlinderslagafstand voor de klasse 65+ ( 65-69 jaar) was in handen van de Amerikaanse olympische zwemmer Rick Colella met een tijd van 1:05.83. Hugo gaf zich vooraf wel enige kans op deze afstand. “Als het lukt, is het een bevestiging dat ik nog steeds goedHugo bezig ben”, vertelde Hugo al eens tijdens zijn voorbereiding. Met een nieuw WR-tijd van 1:05.82 werd de oude tijd van Rick Colella met éénhonderste uit de boeken verdreven. 'Wat een mazzel' was Hugo’s eerste gedachte na de finish. “Het had net zo goed ook éénhonderste erboven kunnen zitten. Het is goed dat ik dit record heb. Het sterkt me de komende dagen.”

Europeesmasterrecord 200 meter Wisselslag

Een verbetering van het wereldrecord op de tweede afstand: de 200 meter wisselslag, zou lastig worden. Hugo wist van tevoren dat dat bijna niet haalbaar was. Dit WMR is al jaren in handen van Rick Colella met een zeer scherpe tijd van 2:25.22. Het lukte Hugo dan ook niet. Wel wist Hugo de tijd van het Europese record (EMR) te verbeteren naar een tijd van 02:38.68. Hiermee heeft Hugo ook automatisch het Nederlandse record verbeterd en daarmee is hij al 16 jaar de snelste Nederlandse zwemmer op deze afstand.

Op jacht naar een record op de 50 meter Vlinderslag

Op zijn derde afstand, de 50 meter vlinderslag, zou Hugo tenminste 28.54 moeten zwemmen. Het WMR op deze afstand staat op naam van de Amerikaanse topzwemmer en legende Trip Hedrick met een tijd van 28.54. Hugo wist van te voren dat die tijd niet haalbaar zou zijn. Ook het Europese record staat heel scherp op naam van de Spaanse zwemmer Josep Claret met een tijd van 28.54. Hugo kwam ontspannen aan de start maar helaas was de afstand te kort om voldoende op stoom te komen. Hugo eindigde in deze race met een snelle tijd van 29.30. Niet voldoende om de top te bedreigen, maar wel een nieuw Nederlands masterrecord op deze afstand voor de masterklasse 65+ (65-69 jaar).

Explosie op het koningsnummer van het toernooi

Was de eerste afstand van Hugo (de 100 meter Vlinderslag) al erg succesvol met een wereld masterrecord, bij de 200 meter Vlinderslag ging Hugo op voor een herhaling. Op de 100 meter Vlinderslag was het de Amerikaanse legende Rick Colella die Hugo moest verslaan, nu op de 200 meter vlinderslag wederom een Amerikaanse recordhouder, namelijk: Lawrence Day, met een tijd van 2:33.40 . Hugo had van tevoren al voorzichtig aangegeven dat de winst op de 100 meter geen garantie was voor een record op de 200 meter; omdat in de 65+ klasse het verval in tijden meer toeslaat. De vermoeidheid slaat eerder toe en de wereldrecords staan best wel scherp, maar Hugo zou Hugo niet zijn als hij het niet zou proberen. En daar was dan die explosie. Het al scherpe wereldrecord van Lawrence Day werd verpulverd met 1.4 seconden. Hugo vestigde met 2:32.00 een nieuw Wereldmasterrecord op de 200 meter Vlinderslag.

Vermeldenswaardig is dat het Nederlandse record 200 meter Vlinderslag Lange Baan al ruim 30 jaar in handen is van Hugo. Was de tijd in de 35+ klasse al heel scherp, de tijden daarna in de 40+, 50+ en 60+ klassen heeft Hugo iedere keer scherper gesteld. Het betreft hier een indrukwekkende reeks die moeilijk te evenaren zal zijn door andere Nederlandse zwemmers.

De oogst

Op alle individuele nummers behaalde Hugo nieuwe titels. De oogst na 3 dagen zwemmen is dan ook 2 Wereldmasterrecord, 3 Europese masterrecords en 4 Nederlandse masterrecords. Met recht kan worden gezegd dat al die zwem- en krachttraining van Hugo van de laatste maanden derhalve niet voor niets is geweest.

Teamoverwinning WVZ

Naast de individuele races deed Hugo ook met drie teamgenoten van WVZ (Ivo Roozenboom, Jan-Willem van den Berg en Markus van Rest) mee aan de 4x50 meter Wisselslag. Om hier een Nederlands record te zwemmen moesten de mannen allemaal boven zichzelf uitstijgen en een tijd van minder dan 2:00.63 aantikken. Hoewel de mannen de snelste mannen in hun leeftijdsklasse waren en dus goud kregen, lukte het met een tijd van 2:04.38 niet om in de buurt van een Nederlands record te komen.

Foto’s: Kees-Jan van Overbeeke
Beeld WMR 100 meter Vlinderslag: https://youtu.be/Cis16T5ZYwU Ans en Fred Stam Productions

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-