Aankomst Rosalin copyZondagochtend 2 april om 02:20:28 lokale tijd, na 35 racedagen en 14.714 zeemijlen, gleed Team Malizia met de Zoetermeerse Rosalin Kuiper aan boord over de finishlijn in Itajaí (Brazilie). De winst in de 3e etappe van The Ocean Race is binnen.

Pech bij start Kaapstad

Al vroeg in de langste etappe van The Ocean Race leek de overwinning niet erg waarschijnlijk. Binnen enkele dagen na de start in Kaapstad ontdekte het team ernstige schade aan de bovenkant van hun mast en moest het bijna twee volle dagen besteden aan het uitvoeren van moeilijke reparaties op zee. Dit met een onzeker resultaat. De rest van de vloot was toen al bijna 600 mijl vooruit maar na de reparaties aan de mast werd al gauw een succesvolle achtervolging ingezet.

Hersenschudding

Tegen de tijd dat de teams het westelijke puntje van Nieuw Zeeland bereikte, was team Malizia opgeklommen naar de tweede plaats. Terwijl de vloot ten zuiden van Nieuw-Zeeland en in de zuidelijke diepten van de Stille Oceaan in de buurt van de 51st breedtegraad racete, schoof de vloot in de buurt van Point Nemo ineen en nam Rosalin’s team voor het eerst de leiding op weg naar Kaap Hoorn. Na aanvankelijk rustig weer kwam de vloot terecht in een van de ergste periodes van de etappe met extreem hoge golven. Tijdens deze periode werd Rosalin uit haar bed gegooid en liep ze een hoofdwond en hersenschudding op. Ze bleef echter aan boord en werd goed door haar teamgenoten in de gaten gehouden.

 hoofdwond  hoge golf

Het ronden van Kaap Hoorn en op weg naar de etappe finish

Team Malizia leidde de vloot rond de iconische Kaap Hoorn. Rosalin passeerde Kaap Hoorn na 29 dagen, 4 uren en 8 minuten na start in Kaapstad. Het laatste stukje van deze 3e etappe weer terug naar het noorden werd zwaar bevochten. Team Holcim-PRB en Team Malizia raceten in het zicht van elkaar langs de Zuid-Amerikaanse kust naar de finishplaats, maar hadden te maken met de zoveelste felle storm en met windstoten van 50 knopen die de zee opzweepten. Team Malizia ging uitstekend om met deze omstandigheden en ging met een voorsprong van 60 mijl de laatste dag van de 3e etappe in. Hierin zeilde Team Malizia snel en zelfverzekerd naar de finish, breidde haar voorsprong uit tot meer dan 80 mijl en pakte een historische overwinning. Een welverdiende overwinning voor een veerkrachtig team dat de concurrentie op de langste etappe in de racegeschiedenis van The Ocean Race heeft verslagen en overleefd.

 kaap Hoorn  ronden van de kaap
 windstoten  windstoten2

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-