brons

Elise Reedijk stond in Spanje als eerste Nederlander ooit op het EK Para-karate. Als debutant pakte ze brons op het onderdeel Kata. Ze beleeft een topjaar, nadat ze op het Sportgala was gekroond tot eerste G-sporter van het jaar. Het is duidelijk: Elise verlegt grenzen, en ze is nog niet klaar.

Ontspannen en zelfverzekerd schuift de verstandelijk beperkte Elise aan voor het interview. Ze is duidelijk op haar gemak in de dojo van haar club Kai Sei, waar ze een groot deel van haar week doorbrengt. Naast een intensief trainingsprogramma loopt ze er ook 4 dagen per week stage. Ze assisteert bij de lessen, zorgt ervoor dat de zaal netjes is en heeft ook haar eigen klas. “Karate leren aan kinderen is echt mijn droom.”

Leven buiten de dojo

Als Elise niet in de dojo staat, is ze het liefst bezig met twee andere grote passies: tekenen en dansen. Dat laatste kan ze ook als sporter goed gebruiken: “Van dansen word ik ontspannen en tijdens een toernooi kan ik ook relaxen met muziek luisteren. Als ik geen karate zou doen, had ik zeker iets met dansen gedaan.” Daarnaast gaat Elise 1 dag per week naar school in het Kraaiennest in Nootdorp. De gym- en kooklessen vindt ze daar het leukst. “Ik maak heel graag nasi goreng. Een vegetarische, met tofu. En natuurlijk graag toetjes.” Haar favoriet? “Tiramisu!”

Van muurbloem naar topper

De toetjes ruilt ze de laatste tijd liever in voor fruit. Elise is karate steeds serieuzer gaan aanpakken en traint nu 14 uur per week. Zit er nog rek in? “Ik train veel kata (vaste vorm karate, individueel uitgevoerd voor een jury) en leer veel van verschillende coaches. Ik geloof zeker dat ik nog beter kan worden.”

Sinds haar eerste stappen op de mat, zo’n 7 jaar geleden, heeft Elise een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. “Toen ze hier voor het eerst binnenkwam was ze verlegen, een muurbloempje. Ik had nooit kunnen bedenken dat ze hier nu staat als zo’n topper.”, zegt haar coach Madelon Janssen, zelf Zoetermeers sportcoach van het jaar. In de afgelopen jaren heeft Elise veel successen behaald op toernooien van de IKF, de bond voor Inclusief Karate. Omdat de sport in Nederland nog klein is, reisde Elise veel naar het buitenland voor toernooien met sterke deelnemersvelden. Het reizen vindt ze mooi om mee te maken: “Het is leuk om op vrije dagen in de stad rond te lopen en het is gezellig om met de meiden van de selectie te kletsen op zo’n toernooi.”

Debuut op EK met historische medaille

Elise trok met haar sterke resultaten de aandacht van de Nederlandse bond, de KBN. Ze waren overtuigd dat ze een medaille zou kunnen pakken op de titeltoernooien en Elise traint nu een tijd mee met de Nederlandse karateselectie. Afgelopen week deed ze als eerste Nederlandse ooit in het Spaanse Guadalajara mee aan het officiële EK para-karate, waar ze uitkwam in de klasse Intellectually Impaired Female K21. Met een historische bronzen plak bevestigde ze meteen haar status als medaillekandidaat. Ze versloeg in een sterk deelnemersveld onder meer de Franse wereldkampioene. In oktober dit jaar volgt Elise’s debuut op het WK, dat wordt gehouden in Boedapest. Ook dat is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse karate.

 IMG 4260  sportgala elise en madelon
 Elise leidt samen met Madelon (geheel links) en moeder Martine de training  Elise en Madelon vielen bij het Sportgala in de prijzen

Sterker op alle fronten

Elise merkt dat karate haar veel gebracht heeft. “Ik heb heel veel zelfvertrouwen gekregen en kom meer voor mezelf op.” Vroeger werd ze gepest, maar daar weet ze nu veel beter mee om te gaan. “Ik ben zelfverzekerder en ze weten dat ik karate doe. Ze zijn nu zelfs een beetje bang voor mij”, voegt ze er met een kleine lach aan toe. Ze hoopt dat meer mensen een vechtsport gaan doen als ze problemen hebben met hun zelfvertrouwen.

Elise staat door karate ook een stuk sterker in de maatschappij. Ze begon met Kai Sei aan een traject om haar volwaardig karate-instructeur te maken, waarbij ze mogelijk in dienst treedt bij de club. Daarmee is ze uniek: het gebeurt vrijwel nooit in Elise’s onderwijsvorm (ZMOK) dat leerlingen doorstromen naar reguliere arbeid. Coach Janssen voegt toe: “Ze is een ontzettend harde werker. Ze is heel prettig in de omgang en heeft met karate echt haar passie gevonden. We zijn blij dat we haar kunnen helpen om met die passie mee te draaien in de maatschappij.” Ook op dit vlak doorbreekt Elise dus een barrière. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tekst: Lo van Eck

Foto's: Marja de Laaf en budoschool Kai Sei

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-