10 oktober 2021 Week van de toegankelijkheid 1 copy
De voetballers van het  Allstars passend voetbalteam kregen zondagochtend bezoek van wethouder ter Laak,  Hans Lindeboom van de toegankelijkheidsraad amputatie voetballer van het Nederlandse team Ricardo Jas.


Schermafbeelding 2021 10 11 om 16.15.43 copyHet bezoek stond in het teken van de week van de toegankelijkheid en de diverse vormen van passend voetbal. Wethouder ter Laak gaf tijdens haar bezoek aan hoe belangrijk bewegen en dat dit voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Als wethouder ben ik blij om te zien dat het aanbod in aangepast sporten groeit, clubs en verenigingen daarin grote stappen maken. Als gemeente ondersteunen wij daar graag in.” Zowel de wethouder als Ricardo en Dhr. Lindeboom sloten aan bij de groep voor een potje voetbal. Waarbij wethouder Ter Laak uitprobeerde hoe frame- voetbal in zijn werk gaat.

 

Sinds twee jaar organiseert René van Oeffel elke zondagochtend training aan voetballers die passend voetbal spelen. Momenteel is dit  blindenvoetbal, frame-voetbal, G-voetbal. Op een door DSO beschikbaar gesteld veld. Spelers krijgen zowel individuele als in groepsverband begeleiding.

Hier heeft ze haar passie gevonden

Brandy en Hanan zijn beide vanaf het begin betrokken bij het team. Brandy als speelster, Hanan als coach van het team. "Ik heb vroeger zelf voetbal gespeeld, toen René vertelde van zijn plannen was ik erg enthousiast. Zelf heb ik een lichte verstandelijke beperking, ik weet  hoeveel behoeft hieraan is", vertelt Hanan. Brandy is 19 jaar oud en een getalenteerde speelster, die vooral voetbalt omdat het leuk is. Haar moeder vertelt: ” Dit het enige team is wat bij Brandy past, er was eerder geen sport waar ze terecht kon. Hier heeft ze echt haar passie gevonden.”

 

Blindenvoetbal
Schermafbeelding 2021 10 11 om 16.17.05 copyDat er behoefte is aan diverse soorten passend voetbal blijkt wel uit het feit dat niet alle spelers uit Zoetermeer komen, maar uit de gehele regio Haaglanden. De 9-jarige Mats komt speciaal uit Schiedam om blindenvoetbal te spelen. Waarbij hij gecoacht wordt vanaf de zijlijn met aanwijzingen van de coaches, daarnaast wordt er gespeeld met een bal met een belletje erin. Omdat de groep nog niet groot genoeg zijn om teams op te stellen spelen ze nu samen, waarbij ze zoveel mogelijk rekening houden met elkaar. Dat betekent dus dat de spelers in hun handen klappen als Mats de bal heeft zodat hij kan bepalen waar iedereen is. Linda de moeder van Mats, die hem toevallig die dag begeleidt, vindt het vooral belangrijk dat hij plezier heeft. Mats: ”Ik vind het leuk en heb er plezier in. Ik wil dit zeker blijven doen.”

Ricardo Jas die op hoog niveau amputatie voetbal speelt en een balletje meetrapt, vertelt hoe belangrijk dit project is. “Kunnen sporten is een meerwaarde in je ontwikkeling, vooral op sociaal gebied. Als dit mogelijk is binnen je gemeente stimuleert dit enorm", vertelt Ricardo. Hij ziet in zijn omgeving dat sommige sporters uren moeten rijden om te trainen. "Ik hoop dat er in de toekomst ook een amputatie voetbalteam gevormd kan worden in Zoetermeer", zegt de topsporter.

Ook aanwezig aan de zijlijn is Uğur Arslan uit het bestuur van DSO. "Wij als bestuur, maar vooral ook ik als vader van een dochter met10 oktober 2021 Week van de toegankelijkheid 12 autisme steunen de projecten van René. Kunnen sporten, sociale contacten is voor iedereen belangrijk en moet dus voor iedereen bereikbaar zijn. We gaan in de toekomst ook kijken of we veld 1 kunnen reserveren voor passend voetbal, dan zijn de spelers dichter bij het veld", vertelt Ugur.

René van Oeffel van www.sportondersteuner.nl zou graag willen dat elke wijk in Zoetermeer in 2024 een beweegpark krijgt waar iedereen kan bewegen. Hij hoopt dat de gemeente Zoetermeer de meest toegankelijke sportstad van de regio wordt.

De gemeente heeft een commitment gedaan voor ondersteuning in het amputatie voetbal, in kader van het sportakkoord. Vanaf komende zondag wordt er gestart met de training.

Als er interesse is om mee te doen met welke vorm van passend voetbal dan kunnen mensen zich aanmelden bij: www.Sportondersteuner.nl 

 

 
10 oktober 2021 Week van de toegankelijkheid 16 copy                Ricardo Jas 

10 oktober 2021 Week van de toegankelijkheid 8                                Elvira10 oktober 2021 Week van de toegankelijkheid 83
                      BrandyLees: ook:
https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/sportnws/21568-inclusie-bij-dreamchallenge-passend-voetbal

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-